9.3 C
București
luni, 19 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia trimite arme nucleare în Belarus dar fără a ceda controlul acestora...

Rusia trimite arme nucleare în Belarus dar fără a ceda controlul acestora către Belarus, anunță regimul de la Minsk

Instalarea de arme nucleare în Belarus, de către Rusia, nu contravine convențiilor internaționale, întrucât mutarea acestor arme în altă țară se face fără ca Rusia să cedeze controlul asupra lor, susține regimul de la Minsk.

Acest punct de vedere a fost enunțat printr-un comunicat al Ministerului de Externe din Belarus, comunicat retransmis, la data de 28 martie 2023, de agenția rusă TASS. Comunicatul subliniază că mutarea de arme nucleare din Rusia în Belarus nu încalcă articolele 1 și 2 din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Această decizie a Rusiei “nu este ceva nou în domeniul relațiilor dintre un stat non-nuclear și o putere nucleară”, susține Ministerul de Externe de la Minsk.

Anunțul referitor la această nouă etapă de colaborare militară Rusia – Belarus a venit chiar de la președintele Putin. Președintele Rusiei făcuse anunțul la data de 25 martie 2023. Conform anunțului Rusiei, ar fi vorba de mutarea în Belarus a unui sistem de rachete Iskander. De asemenea, Rusia va construi în Belarus un depozit pentru arme nucleare tactice.

Ministerul de Externe de la Minsk precizează, în plus, că piloți ai Belarus vor fi instruiți pentru “a fi capabili să piloteze avioane cu muniții specifice”. De asemenea, Belarusul precizează că avioane militare ale sale vor fi modernizate în cadrul colaborării cu Rusia.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nevolnica martirizare a lui Aleksei Navalnîi

Tragedia morții lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, este folosită la maximum de diviziile de propagandă ale Occidentului. Ca orice dispariție...

Ciolacu, negocieeri cu sindicaliștii din Ambulanța

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa" se vor prezenta, =n această după-amiază, la Palatul Victoria, la consultări cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, urmând ca în cadrul...

Biserica românească din Charleroi, prădată de hoţi

Biserica Ortodoxă Română din Charleroi (Belgia) a fost prădată de hoți vineri noaptea, aceștia furând toate crucile, sfeșnicele, candelele, cădelnița, dar şi cutia...
Ultima oră
Pe aceeași temă