13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalRusia pare disperată: vrea înrolarea în armata rusă a locuitorilor din Kazahstan

Rusia pare disperată: vrea înrolarea în armata rusă a locuitorilor din Kazahstan

Reclame care oferă o plată imediată de peste 5.000 de dolari pentru înrolarea în armata rusă au început să apară pe ecranele utilizatorilor de internet din Kazahstan, pe fondul escaladării conflictului din Ucraina, relatează Reuters, conform agerpres.ro.

Kazahstanul, o fostă republică sovietică ce se învecinează cu Rusia, găzduieşte peste trei milioane de etnici ruşi şi a fost în mod tradiţional unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei. Cu toate acestea, guvernul de la Astana nu a sprijinit ceea ce Moscova numeşte “operaţiunea sa militară specială” în Ucraina şi a cerut pace.

Vizând în mod clar kazahii, reclamele observate de Reuters prezintă steaguri ruseşti şi kazahe şi sloganul “Umăr la umăr”.

Ele promit o plată unică de 495.000 de ruble ruseşti (5.300 de dolari) pentru cei care semnează un contract cu armata rusă, împreună cu un salariu lunar de cel puţin 190.000 de ruble (2.000 de dolari) şi beneficii suplimentare nedivulgate.

Anunţurile duc la un site care le oferă potenţialilor recruţi şansa de a se alătura armatei ruse în regiunea Sahalin din Extremul Orient al Rusiei. Site-ul precizează că proprietarul său este Agenţia de Dezvoltare a Capitalului Uman din regiunea Sahalin, o organizaţie înfiinţată de guvernul local.

Operatorii de la call center au declarat că nu pot comenta plasarea anunţurilor, iar organizaţia nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail. Participarea la conflicte militare în străinătate în schimbul unor sume de bani este ilegală în conformitate cu legislaţia kazahă.

Ministerul Informaţiei şi Dezvoltării Sociale din Kazahstan nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la anunţuri.

Locuitorii altor naţiuni ex-sovietice din Asia Centrală au declarat pentru Reuters că unii dintre compatrioţii lor s-au alăturat fie armatei ruse, fie grupurilor private de mercenari ruşi, cum ar fi Wagner, dar recrutarea a avut loc de obicei în Rusia, unde lucrează milioane de muncitori migranţi uzbeci, tadjici şi kârgâzi.

“Un fost soţ al surorii mele a murit în Lisiciansk în octombrie anul trecut”, a declarat un locuitor din Tadjikistan pentru Reuters, vorbind sub condiţia anonimatului. “Unul dintre nepoţii mei s-a alăturat grupului Wagner după ce a fost într-o închisoare rusă”, a adăugat sursa citată.

În Kârgâzstan, un localnic a fost condamnat la 10 ani de închisoare în luna mai pentru că s-a alăturat forţelor proxy ruse în regiunea ucraineană Luhansk. Ministerul rus de Externe a declarat săptămâna aceasta că ia în considerare o cerere a unui politician rus de a-i acorda bărbatului cetăţenia rusă, astfel încât Moscova să poată face presiuni asupra Bişkekului pentru a-l elibera şi a-i permite să se întoarcă în Rusia.

Există mult mai puţini muncitori migranţi kazahi în străinătate datorită bogăţiei ţării pe bază de petrol, deşi locuri de muncă în construcţii în părţile controlate de ruşi ale Ucrainei sunt, de asemenea, publicate pe site-urile de mica publicitate kazahe.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

pe Ponta, nu pe poante, ca să defileze frumos pe podiumul electoral

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca Gabriela Firea, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la Primăria Capitalei, să nu mai creadă că nu o susține în...
Ultima oră
Pe aceeași temă