24 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăInternaționalRusia amenință România și Polonia cu rachetele supersonice Kalibr

Rusia amenință România și Polonia cu rachetele supersonice Kalibr

Rusia lansează noi amenințări pentru România și Polonia, agitând apele cu rachetele supersonice Kalibr.

Rachetele Kalibr sunt supersonice, astfel, sistemele defensive antiaeriene nu pot să reacţioneze imediat, iar cele subsonice au o rază de acţiune mai mare. 3M-54 Kalibr este o rachetă rusească de croazieră dezvoltată de Biroul de proiectate Novator.

O asemenea rachetă poate fi lansată de pe navă sau de submarin. Rachetele Kalibr pot fi folosite ca proiectile anti-navă , anti-submarine şi pentru ţinte terestre. Unele versiuni sunt supersonice la care sistemele defensive antiaeriene nu pot să reacţioneze imediat, iar cele subsonice au o rază de acţiune mai mare.

O rachetă Kalibr are o greutate de la 1.300 kg la 2.300 kg, lungime de 6,2 – 8,9 metri, diametru 0,533 metri, transmite Military History. Racheta poate transporta un focos cu o greutate de până la 500 kg de exploziv, dar şi material termonuclear.

Este în funcţiune din 1994 şi a fost utilizată în Războiul Civil Sirian în 2015 şi în Invadarea Ucrainei din 2022.

Pe 7 octombrie 2015, fregata rusă Gepard  Dagestan şi trei corvete mici din clasa Buyan care navigau în Marea Caspică au lansat 26 de rachete de croazieră Kalibr. Rachetele de croazieră lungi de 9 metri au zburat la 900 de mile deasupra teritoriului iranian şi irakian înainte de a lovi 11 ţinte în Siria –  baze de luptători ISIS şi rebeli din Armata Siriană Liberă, precizează businessmagazin.ro.

Rusia amenință România Polonia cu rachetele Kalibr, amplasate în special pe submarinele marinei ruse

Rachetele Kalibr sunt în prezent desfăşurate pe submarinele marinei ruse din clasa Kilo şi pe tipuri mai moderne, inclusiv de clasele Akula, Lada şi Yasen.

În acest film, realizat în contextul războiului ruso-ucrainean,  se poate vedea impactul nimicitor al rachetelor ruseşti de croazieră.

Recent, un  articol de pe Pravda vorbeşte de posibile ţinte ale rachetelor Kalibr-  România, care e acuzată în mod fals că intenţionează să invadeze Transnistria pentru a apăra Moldova, şi Polonia, care serveşte drept punct de tranzit pentru toate transporturile de armament din ţările vestice către Ucraina.

Rusia se temea de România

În toamna lui 2021, Rusia susținea că poate fi atacată cu rachete din România, conform unor declarații ale înalților responsabili de la Moscova.

Ministrul rus al Apărării, Sergey Shoigu, a declarat că sistemul Aegis instalat de SUA în România este capabil, după o simplă schimbare de soft, să lanseze rachete spre Rusia.

Sistemele antibalistice plasate de SUA în România și Polonia se pot transforma din arme defensive în arme ofensive. Această idee este emisă de ministrul rus al Apărării, Sergey Shoigu.

“Washingtonul a instalat sisteme de apărare antibalistică Aegis Ashore în România și Polonia. Capacitatea multimisiune a lansatoarelor permite a fi folosite nu doar pentru rachete de interceptare ci și pentru rachete de croazieră Tomahawk și pentru arme de atac avansate la care lucrează Pentagonul”, a declarat ministrul Shoigu. Declarația lui a fost citată de agenția de presă TASS.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

OUG privind plafonarea preţurilor la energie, în Parlament

Ordonanţa privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie va fi, săptămâna viitoare, din nou pe agenda Parlamentului. Proiectul de lege a suferit modificări importante...

Anchetă la Focșani: Un militar de 22 ani a fost împușcat în cap

Un militar din cadrul unei unități a Brigăzii 8 ROT Focșani a fost găsit împușcat în cap. Ancheta a fost preluată de procurorii militari pentru...

LIVE UPDATE A început protestul AUR

Protestul organizat de AUR a început la ora 14 în Piața Universității, iar de la ora 15 oamenii de acolo vor pleca în marș...
Ultima oră
Pe aceeași temă