15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia a relocat în jur de 6000 mii de copii ucraineni

Rusia a relocat în jur de 6000 mii de copii ucraineni

Rusia a relocat mii de copii ucraineni – cel puţin 6.000 – în zonele aflate sub controlul său în Ucraina, precum şi pe propriul său teritoriu, denunţă un raport marţi al Observatorului conflictelor, un grup de cercetare independent, finanţat de Departamentul de Stat american, relatează AFP.

“Faptul că este vorba de transferuri şi de deplasări sub constrângere a copilului este de neconceput din orice punct de vedere”, afirmă Conflict Observatory în acest raport redactat de laboratorul de cercetare umanitară al Universităţii din Yale (SUA).

În document, autorităţile ruse sunt invitate “să înceteze imediat” aceste relocări şi “să readucă copiii în familiile lor”.

Este vorba despre o “clară încălcare” a celei de-a Patra Convenţii de la Geneva referitoare la tratamentul civililor în timp de război, a declarat unul dintre cercetători Nathaniel Raymond.

Aceste activităţi “ar putea constitui în unele cazuri drept crime de război sau împotriva umanităţii”, a afirmat el, potrivit agerpres.ro.

Rusia a relocat mii de copii ucraineni de la începutul invaziei din Ucraina, în 43 de așezăminte, chiar și la mii de kilometri de casele lor

Observatorul, care citează imagini din sateliţi şi mărturii, invită Moscova să furnizeze listele cu aceşti copii transferaţi şi să permită “accesul observatorilor independenţi”.

Grupul identifică 43 de aşezăminte unde au fost relocaţi copii ucraineni, uneori la mii de kilometri de casele lor.

Raportul, care subliniază că această politică a fost aprobată la cel mai înalt nivel al guvernului rus, denunţă “efortul sistematic care vizează să împiedice orice contact între copii şi rudele lor în Ucraina, precum şi revenirea lor şi ‘reeducarea’ acestora cu scopul de a deveni ‘proruşi'”.

Aceşti copii sunt propuşi de asemenea spre adopţie în Rusia.

Ucraina acuză forţele ruse că au răpit şi transportat în teritoriile controlate de Moscova mii de copii, între care orfani.

Acest grup de cercetare denunţase deja relocarea sub constrângere a ucrainenilor în zonele estice ale ţării controlate de Rusia şi atrocităţile comise de forţele ruse de la declanşarea invaziei în 24 februarie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...
Ultima oră
Pe aceeași temă