4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăInternaționalRusia a provocat foamete la nivel mondial prin invazia din Ucraina

Rusia a provocat foamete la nivel mondial prin invazia din Ucraina

Rusia a generat, prin invazia militară în Ucraina, penurie de alimente şi riscuri de foamete la nivel mondial, a afirmat, luni după-amiază, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„Ruşii susţin că sancţiunile impuse de Occident sunt responsabile de penuria alimentară şi de creşterea preţurilor, dar cauzele nu sunt sancţiunile. Rusia lansează bombe asupra câmpurilor din Ucraina, iar navele militare ruse blochează zeci de vase încărcate cu grâu. Rusia bombardează oraşe ucrainene şi provoacă foamete în lume. Deci, să nu mai blameze sancţiunile. Armata rusă este cea care cauzează penurie alimentară. Iar Africa este o sursă majoră de îngrijorare, deoarece este expusă în mod special la criza alimentară care va veni”, a declarat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Monde, conform digi24.ro.

Rusia a provocat foamete la nivel mondial prin conflictul pornit în Ucraina, prețurile la alimente ajungând la cel mai înalt nivel de până acum

Vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat că preţurile produselor alimentare au atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Rusia şi Ucraina sunt primul, respectiv al cincilea exportator de grâu pe plan mondial, reprezentând 30% din aprovizionare. Există temeri că ar putea apărea revolte din cauza lipsei de alimente în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii. Egiptul, Turcia, Bangladeshul şi Nigeria sunt principalii importatori de cereale din Rusia şi Ucraina.

Criza alimentară a ajuns și în România

În urma ridicării restricțiilor sanitare, românii au luat-o pe ulei la propriu. După agitația de benzinării, weekend-ul a fost prezentat ca o goană după produse alimentare, în special după ulei de gătit, vândut brusc la preț dublu.

Nu am apucat să încheiem socotelile cu pandemia care ne-a sărăcit, căci a izbucnit războiul din Ucraina, care ne afectează pe toți. Valurile de scumpiri de dinaintea războiului au fost cu greu suportate, dar acum interzicerea de exporturi în tot mai multe state a creat o adevărată nebunie și mulți comercianți caută să se îmbogățească rapid pe spatele românilor.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cum vă puteți recupera zilele de concediu neefectuate în 2024

La final de an, mulți angajați își fac bilanțul concediilor și descoperă că nu au reușit să utilizeze toate zilele de odihnă disponibile. Pentru...

Guvernul și Fondul European de Investiții , un nou fond de 100 de milioane de euro pentru investiții în tehnologie

Guvernul României, în parteneriat cu Fondul European de Investiții (FEI), a anunțat alocarea a 100 de milioane de euro pentru susținerea fondurilor de investiții...

Cum vă puteți recupera zilele de concediu neefectuate în 2024

La final de an, mulți angajați își fac bilanțul concediilor și descoperă că nu au reușit să utilizeze toate zilele de odihnă disponibile. Pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă