12.5 C
București
marți, 22 aprilie 2025
AcasăEconomieRomânii consideră că o pensie decentă trebuie să fie de aproape 1.000...

Românii consideră că o pensie decentă trebuie să fie de aproape 1.000 de euro, dar nu economisesc suficient

Conform studiului, 97% dintre respondenți au auzit de Pilonul 2 de pensii private, față de 90% la precedentul sondaj din 2022

Românii estimează că o pensie lunară decentă ar trebui să fie de 4.945 de lei (aproximativ 1.000 de euro), cu 75% mai mult decât valoarea reală medie a pensiei publice din prezent. Cu toate acestea, majoritatea populației nu economisește suficient pentru a ajunge la acest nivel, potrivit unui sondaj realizat de ISRA Center la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), preluat de Agerpres.

Conform studiului, 97% dintre respondenți au auzit de Pilonul 2 de pensii private, față de 90% la precedentul sondaj din 2022. De asemenea, 79% știu că sunt participanți la acest sistem, comparativ cu 66% în 2022. Nivelul de încredere în Pilonul 2 a crescut semnificativ, 61% dintre români declarând că au multă sau foarte multă încredere în acest sistem, față de doar 43% în 2022. Mai mult, 82% dintre respondenți susțin că Pilonul 2 trebuie menținut, comparativ cu 67% în 2022.

Datele Casei Naționale de Pensii Publice arată că mai puțin de jumătate de milion de pensionari, adică 10,4% din total, beneficiază de o pensie publică peste nivelul de 4.945 de lei, ceea ce evidențiază discrepanța dintre așteptările populației active și posibilitățile sistemului public de pensii. „Pentru a acoperi acest deficit, Pilonul 2 de pensii private este considerat cel mai potrivit instrument de acumulare financiară pe termen lung, în condițiile în care 74% dintre români declară că nu economisesc suplimentar”, se precizează în cercetare.

Sondajul arată o creștere semnificativă a satisfacției participanților la Pilonul 2. 60% dintre români sunt mulțumiți de accesul la informație (față de 47% în 2022), 55% sunt mulțumiți de siguranța și garanțiile sistemului (față de 38% în 2022), iar 46-47% apreciază randamentele și costurile de administrare (față de 36-37% în 2022).

Românii sunt din ce în ce mai bine informați despre Pilonul 2: 78% știu că banii din acest sistem sunt proprietatea lor personală, 71% cunosc faptul că sumele acumulate se moștenesc, iar 69% știu că aceștia sunt garantați și nu pot fi pierduți. Totodată, 66% înțeleg că acești bani sunt investiți continuu și contribuie la dezvoltarea economiei.

Sondajul evidențiază temerile persistente ale românilor cu privire la sustenabilitatea sistemului public de pensii. 58% dintre respondenți cred că statul va avea dificultăți în plata pensiilor pentru generațiile viitoare, în creștere față de 55% în 2022. De asemenea, 81% sunt convinși că vârsta de pensionare va continua să crească, iar 77% nu știu ce pensie vor avea, deoarece aceasta depinde de deciziile politice.

Deși 22% dintre respondenți declară că au alte economii destinate pensiei, acest procent este totuși mic, raportat la nevoia de siguranță financiară la vârsta pensionării. 37% dintre români nu reușesc să economisească niciodată, 10% economisesc o dată pe an, 37% pun bani deoparte la câteva luni, iar 16% reușesc să economisească lunar.

Studiul a fost realizat în perioada ianuarie-februarie 2025, pe un eșantion de 1.100 de respondenți, cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani, din mediul urban, cu venituri medii și ridicate. Sondajul a fost realizat prin interviuri față în față, pe tabletă (metoda CAPI), având o marjă de eroare de ±2,9%.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă