13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia va ajuta Republica Moldova să reziste "presiunilor hibride" ale Rusiei

România va ajuta Republica Moldova să reziste “presiunilor hibride” ale Rusiei

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la București, în fața premierului Dorin Recean, că știe că Republica Moldova este supusă unor “presiuni hibride” din partea Rusiei dar că România o va ajuta să reziste.

Noul șef al guvernului de la Chișinău a făcut prima lui vizită externă, în calitate de premier, în România. Vizita s-a desfășurat pe parcursul zilei de 1 martie 2023. Dorin Recean, fost ministru de Interne, a fost întâmpinat cu onoruri militare de Nicolae Ciucă, acesta fiind, la rândul lui, fost ministru al Apărării. Apoi, premierul Recean a fost primit, la Palatul Cotroceni, de președintele Iohannis.

“Președintele României a reiterat mesajul de sprijin ferm în gestionarea provocărilor de securitate, ca și a dezechilibrelor economice, cauzate de conflictul din Ucraina, mesaj care a fost transmis și cu prilejul întrevederii recente avute cu Președintele Maia Sandu, la 23 februarie 2023”, a transmis Președinția României.

„Este o perioadă dificilă pentru continentul european ca urmare a războiului atroce al Rusiei în Ucraina. Apreciez mesajul tranșant și ferm al Bucureștiului. Știm că Chișinăul nu este singur în fața provocărilor”, a subliniat, la București, premierul Republicii Moldova. Șeful Executivului de la Chișinău a subliniat că “Bucureștiul ne-a ajutat enorm în depășirea crizei energetice și rămâne avocatul nostru în toate instituțiile europene astfel ca noi să avansăm accelerat pe parcursul european”.

Expresia “presiuni hibride” s-ar referi la amenințări militare, politice și economice, dar și la propaganda Rusiei.

“Presiuni hibride” înseamnă nu doar amenințare militară ci și economică

Din punct de vedere militar, așa cum scrie și în Constituție, Republica Moldova este țară neutră, iar ideea unei aderări la NATO nici măcar nu este dorită de locuitorii Republicii Moldova. În schimb, atât guvernarea, cât și locuitorii Republicii Moldova doresc intrarea țării lor în UE. Integrarea în UE ar aduce Republicii Moldova atât avantaje economice cât și o protecție în fața Rusiei. În discuțiile purtate la București, șefii celor două guverne au remarcat că România este “al doilea investitor” în Republica Moldova. Comerțul dintre România și Republica Moldova a crescut cu 1,2 miliarde de dolari în anul 2022, ajungând astfel la un total de circa 3,6 miliarde de dolari.

Această situație a devenit posibilă în contextul în care Republica Moldova nu a aderat la sancțiunile decise de statele occidentale împotriva Rusiei, ca urmare a războiului dus de Rusia în Ucraina. Și cu toate acestea, România este un important partener economic al Republicii Moldova, inclusiv al unor companii aflate în regiunea nistreană, care este controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

“România promovează permanent inclusiv la Bruxelles necesitatea susținerii Republicii Moldova pe mai multe planuri pentru a rezista Rusiei. De altfel România va continua să promoveze în plan european măsuri în plan securitar al rezilienței, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a UE pentru Republica Moldova”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

„Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Modova, de creare artificială de tensiuni și narative ostile, construite pe propagarea intenționată de informații false”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Republica Moldova este țară neutră din punct de vedere militar și își menține această opțiune. În schimb, Republica Moldova a obținut, anul trecut, statutul de candidat oficial la admiterea în Uniunea Europeană. România ajută Republica Moldova pentru a obține intrarea în UE, care ar trebui să fie aprobată cât mai curând, a subliniat premierul Dorin Recean.

„Bucureștiul este cel mai importat partener al Chișinăului. Bucureștiul (statul român – n.n.) ne-a ajutat enorm în depășirea crizei energetice și rămâne avocatul nostru în toate instituțiile europene”

Dorin Recean,

Premierul Republicii Moldova

Dorin Recean a precizat că guvernul pe care-l conduce va face tot posibilul pentru a obține intrarea Republicii Moldova în UE.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă