Pe 6 martie, la Palatul Victoria, a avut loc ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru patru proiecte destinate digitalizării administrației publice din România, dezvoltării serviciilor electronice și interoperabilității bazelor de date esențiale ale statului, în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro.
România se digitalizează
Evenimentul a fost prezidat de prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Economiei și Digitalizării, Bogdan Ivan, și șeful Cancelariei Premierului, Ștefan-Radu Oprea. Printre semnatarii contractelor s-au aflat reprezentanți ai autorităților de digitalizare și telecomunicații, dar și ai altor instituții implicate în implementarea proiectelor.
Premierul Ciolacu a subliniat că aceste proiecte sunt o demonstrație a angajamentului Guvernului de a folosi eficient fondurile europene pentru modernizarea serviciilor publice prin digitalizare, beneficiarii direcți fiind cetățenii din România și din diaspora, dar și mediul de afaceri.
Prin semnarea acestor contracte de digitalizare de aproape 100 de milioane de euro din fonduri europene arătăm faptul că vrem să folosim fiecare cent din banii europeni și să intensificăm ritmul de modernizare a serviciilor publice prin digitalizare. Iar beneficiarii finali sunt, în primul rând, cetățenii, atât cei din țară, cât și din diaspora, dar și mediul de afaceri, a declarat Ciolacu.
Ministrul Ivan a detaliat impactul acestor proiecte, menționând eliminarea cozilor la ghișee și dosarelor cu șină, introducerea unui sistem îmbunătățit de urgență și facilitarea accesului la finanțări pentru românii din întreaga lume.
Proiectele începute astăzi vor determina eliminarea cozilor la ghișee și a dosarului cu șină în administrație. De asemenea, vom aduce statul mai aproape de români, atât în țară, cât și peste hotare. Implementăm cele mai noi tehnologii în funcționarea sistemului de apel de urgență 112 și introducem numărul 113 pentru mesajele de urgență. Creăm punți digitale cu românii din toată lumea, printr-un sistem informatic de identificare a oportunităților de finanțare și de informare. Pentru mediul de afaceri, optimizăm platforma digitală pentru ajutoarele de stat, eliminând birocrația și reducând timpul de avizare, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
CITEȘTE ȘI – Banca Centrală Europeană reduce rata dobânzii de referință la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
Unul dintre proiectele importante este extinderea și eficientizarea Serviciului de Urgență 112, cu o valoare de 45 de milioane de euro, care va include mesaje de urgență prin numărul 113, pentru a îmbunătăți accesibilitatea și eficiența în gestionarea situațiilor de urgență. Alte inițiative includ crearea Platformei Naționale de Interoperabilitate și actualizarea platformei REGAS, pentru a sprijini autoritățile publice și mediul de afaceri.
STS face parte din trei proiecte semnate astăzi, unul în calitate de lider și două în calitate de partener. Ne uităm spre cele mai avansate tehnologii, iar printre proiectele de astăzi se regăsește îmbunătățirea calității Serviciului de urgență 112, o infrastructură critică administrată tehnic și din punct de vedere al securității cibernetice de către STS. Vorbim de servicii multimedia – apeluri video, mesaje text în timp real, dar și componente informatice care să asigure suportul necesar la nivelul entităților cu rol în gestionarea urgențelor, respectiv al echipajelor de intervenție, precum și îmbunătățirea accesibilității serviciilor pentru persoanele cu dizabilități, a declarat general ing. Ionel-Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Aceste proiecte vor contribui la transformarea digitală a administrației publice, reducerea birocrației și creșterea eficienței serviciilor oferite cetățenilor. Implementarea acestora se va realiza cu fonduri din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Cele patru proiecte
- Platforma Națională de Interoperabilitate, în valoare de 33 de milioane de euro, al cărui beneficiar este Autoritatea pentru Digitalizarea României, aflată în coordonarea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului;
- Extinderea și eficientizarea Serviciului de urgență 112 oferit cetățenilor și crearea serviciul de mesaj de urgență 113, în valoare de 45 de milioane de euro, al cărui beneficiar este Serviciul de Telecomunicații Speciale;
- Servicii digitale inteligente pentru românii de pretutindeni, în valoare de 13 milioane de euro, beneficiar Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni;
- Îmbunătățirea mecanismului de control și monitorizare a ajutoarelor de stat în beneficiul autorităților publice, al cetățenilor și al mediului de afaceri – actualizarea tehnologică a platformei REGAS, în valoare de 8,6 milioane de euro, al cărui beneficiar este Consiliul Concurenței
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!