29 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăȘtirile zileiCoronavirusRomânia dă liber la doza booster pentru copii. Cine se poate imuniza...

România dă liber la doza booster pentru copii. Cine se poate imuniza anti Covid

Doza booster pentru copii a primit undă verde în România, deși, recunosc autoritățile, încă nu există o decizie a Agenției Europene a Medicamentului în acest sens. Însă, spun experți români, EMA va da aprobarea în curând. 

Doza booster pentru copii. Cine se poate imuniza

Copiii din categoria de vârstă 12-15 ani și adolescenții cu vârste între 16-17 ani din România se pot vaccina cu doza 3 de vaccin anti-COVID – așa-numita doză booster, având în vedere că unii dintre ei au împlinit deja 6 luni de la schema inițială de vaccinare, susțin reprezentanții CNCAV. 

„România a luat decizia vaccinării cu doza booster și pentru categoria 12-15 ani pentru că este un context pandemic, neexistând studii de risc. Condiția e să aibă minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare”, arată reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID-19, scrie HotNews.

Doza booster pentru copii. De ce se introduce al treilea vaccin 

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti Covid din România, a declarat recent că instrucțiunile pentru doza trei la copii au fost puse la punct încă de la sfârșitul lunii septembrie. Motivul pentru care autoritățile au dat undă verde imunizării cu doza booster la copii îl reprezintă faptul că în această categorie există minori care se află în evidența autorităților ca suferind de boli grave sau afecțiuni cronice. Ei au un sistem imunitar scăzut, prin urmare este recomandat să se imunizeze din nou, mai ales că, în curând, Omicron va deveni tulpină dominantă și la noi în țară.

Ce condiție trebuie să se respecte

Toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani care au încheiat schema completă de vaccinare și care au cel puțin şase luni de la ultima doză administrată pot să se adreseze pentru efectuarea dozei booster. Asta, chiar dacă la nivel de Agenţie Europeană a Medicamentului dozele trei de la Pfizer și Moderna sunt autorizate doar pentru adulți, a mai precizat Valeriu Gheorghiță. 

Doza suplimentară este recomandată copiilor cu vârsta de peste 12 ani pentru că în această categorie de vârstă există foarte multe persoane vulnerabile, mai spunea anul trecut coordonatorul campaniei de vaccinare de la noi.

Câți copii din România au făcut deja boosterul

În România s-au vaccinat deja cu doza booster 851 de copii din grupa de vârstă 12-15 ani și 5.709 de adolescenți din grupa de vârstă 16-17 ani, spun reprezentanții CNCAV. Singurele vaccinuri aprobate în acest moment pentru a fi administrate sub vârsta de 18 ani sunt Comirnaty (vaccinul produs de Pfizer-BioNTech) și Spikevax (Moderna).

Citiți România Liberă și pe Google News

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Celebra Insulă a Paștelui din Chile se va redeschide în curând turiștilor

Pentru prima dată de când a început pandemia COVID-19, Insula Paștelui, din Chile, se va deschide turiștilor. 1 august este data la care destinația insulară va...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 94: țara vecină îi cere Germaniei să sisteze livrările de gaze prin Nord Stream 1

UPDATE, ora 12:43:Trupele ruse din Donbas vor încerca, cel mai probabil, o nouă forţare a râului Siverski Doneţ, conform ultimului raport despre războiul din...

Rusia a trecut la jaf în stil mare. Un vapor plin a plecat din portul Mariupol

De la furturi de mărunțișuri, acum Rusia a trecut la furt cu navele din Ucraina, ceea ce cu siguranță criza alimentară și cea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă