24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăCoronavirusRomânia dă liber la doza booster pentru copii. Cine se poate imuniza...

România dă liber la doza booster pentru copii. Cine se poate imuniza anti Covid

Doza booster pentru copii a primit undă verde în România, deși, recunosc autoritățile, încă nu există o decizie a Agenției Europene a Medicamentului în acest sens. Însă, spun experți români, EMA va da aprobarea în curând. 

Doza booster pentru copii. Cine se poate imuniza

Copiii din categoria de vârstă 12-15 ani și adolescenții cu vârste între 16-17 ani din România se pot vaccina cu doza 3 de vaccin anti-COVID – așa-numita doză booster, având în vedere că unii dintre ei au împlinit deja 6 luni de la schema inițială de vaccinare, susțin reprezentanții CNCAV. 

“România a luat decizia vaccinării cu doza booster și pentru categoria 12-15 ani pentru că este un context pandemic, neexistând studii de risc. Condiția e să aibă minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare”, arată reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID-19, scrie HotNews.

Doza booster pentru copii. De ce se introduce al treilea vaccin 

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti Covid din România, a declarat recent că instrucțiunile pentru doza trei la copii au fost puse la punct încă de la sfârșitul lunii septembrie. Motivul pentru care autoritățile au dat undă verde imunizării cu doza booster la copii îl reprezintă faptul că în această categorie există minori care se află în evidența autorităților ca suferind de boli grave sau afecțiuni cronice. Ei au un sistem imunitar scăzut, prin urmare este recomandat să se imunizeze din nou, mai ales că, în curând, Omicron va deveni tulpină dominantă și la noi în țară.

Ce condiție trebuie să se respecte

Toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani care au încheiat schema completă de vaccinare și care au cel puțin şase luni de la ultima doză administrată pot să se adreseze pentru efectuarea dozei booster. Asta, chiar dacă la nivel de Agenţie Europeană a Medicamentului dozele trei de la Pfizer și Moderna sunt autorizate doar pentru adulți, a mai precizat Valeriu Gheorghiță. 

Doza suplimentară este recomandată copiilor cu vârsta de peste 12 ani pentru că în această categorie de vârstă există foarte multe persoane vulnerabile, mai spunea anul trecut coordonatorul campaniei de vaccinare de la noi.

Câți copii din România au făcut deja boosterul

În România s-au vaccinat deja cu doza booster 851 de copii din grupa de vârstă 12-15 ani și 5.709 de adolescenți din grupa de vârstă 16-17 ani, spun reprezentanții CNCAV. Singurele vaccinuri aprobate în acest moment pentru a fi administrate sub vârsta de 18 ani sunt Comirnaty (vaccinul produs de Pfizer-BioNTech) și Spikevax (Moderna).

Citiți România Liberă și pe Google News

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Salariul minim va fi majorat de la 1 iulie, dar punctul de amendă va fi înghețat

Guvernul are în plan majorarea salariului minim european de la 1 iulia la 3.700 de lei din care pragul de netaxare va fi de...

Cazurile AEGEK și SIVECO, aproape să îngroape ministerul lui Adrian Câciu! Guvernul scoate de la saltea 300 de milioane de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu, se confruntă cu posibilitatea un blocaj financiar semnificativ din cauza unei serii de sentințe...

Ministrul Muncii: Procesul de evaluare şi digitizare a dosarelor de pensii este aproape finalizat

Procesul de evaluare şi digitizare a dosarelor de pensii este aproape finalizat, astfel încât recalcularea pensiilor se va putea face rapid, datele fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă