1.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeInternaționalRomânia a reușit blocarea participării Austriei la reuniuni NATO

România a reușit blocarea participării Austriei la reuniuni NATO

România blochează, din câte se pare, participarea Austriei la reuniuni ale NATO, transmite sâmbătă agenţia APA, potrivit cotidianul.ro.

Doi ofiţeri ai armatei austriece aşteaptă de săptămâni acreditarea pe lângă Alianţă.

Accesul lor ar fi întârziat de România, care ar fi solicitat un timp de gândire.

Conform publicaţiilor austriece ‘Salzburger Nachrichten’ şi ‘Oberösterreichischen Nachrichten’ de sâmbătă, citate de APA, este dat ca sigur că este vorba despre o replică la veto-ul guvernului federal de la Viena faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.

Delegaţia României la NATO nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect pentru ‘Salzburger Nachrichten’.

Un purtător de cuvânt al NATO a evidenţiat, într-o declaraţie, aprecierea faţă de Austria ca partener de lungă durată al Alianţei şi a explicat: ‘Contăm pe România şi Austria să îşi rezolve orice probleme bilaterale ar putea afecta munca ofiţerilor austrieci în posturi NATO’.

Răspunzând unei solicitări a APA, Ministerul de Externe austriac a transmis că România a cerut mai mult timp pentru decizia sa cu privire la detaşarea voluntară a doi ofiţeri ai armatei austriece la cartierul general al NATO, mai precis o prelungire a termenului până la mijlocul lui octombrie. Detaşarea voluntară trebuie aprobată de toate cele 31 de state aliate.

‘O conexiune cu subiectul aderării la Schengen nu a fost făcută’, a adăugat ministerul.

Acesta s-ar afla, în coordonare cu Ministerul Apărării, în contact strâns cu România, pentru a facilita un acord în scurt timp.

În cazul de faţă, Ministerul Apărării, ‘prin reprezentanţa militară de la Bruxelles, a luat legătura cu autorităţile relevante din NATO’, a comunicat purtătorul de cuvânt al armatei, Michael Bauer, pentru ‘Salzburger Nachrichten’. Totodată, ministerul se află în contact strâns cu Ministerul de Externe şi cu Cancelaria federală de la Viena.

Austria nu este stat membru al NATO, dar este ancorată în Alianţă prin Parteneriatul pentru Pace şi operaţiuni conduse de NATO cu mandat al Consiliul de Securitate al ONU.

Participarea Austriei la şedinţe NATO a mai fost blocată din 2016 de Turcia, contextul fiind atunci veto-ul său faţă de negocierile de aderare a Ankarei la Uniunea Europeană. În 2018, ministrul de externe austriac de la acea vreme, Karin Kneissl, a reuşit să determine Ankara să înlăture partea civilă a blocadei. De-abia în 2022, Ministerul de Externe de la Viena a informat că cooperarea între Austria şi NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace este din nou posibilă pe deplin.

Prim-ministrul român Marcel Ciolacu a mărit recent presiunea asupra Austriei şi a cerut ca aceasta să îşi dea acordul pentru aderarea României la spaţiul Schengen până în decembrie. În cazul în care Austria se va opune, la vreuna din cele două reuniuni ale miniştrilor de interne şi ai justiţiei din UE, el va ataca această decizie la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, (CJUE), menţionează APA, citând AGERPRES.

Austria sfidează Uniunea Europeană. Guvernul de la Viena continuă să refuze primirea României în Schengen

Guvernul Austriei respinge cererea șefei Comisiei Europene de a accepta, fără întârziere, primirea României și a Bulgariei în Schengen, iar prima reuniune a Consiliului JAI, de la finalul lunii septembrie, nu va avea pe ordinea de zi o eventuală extindere a Spațiului Schengen.

Ministrul federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat, la data de 14 septembrie 2023, că ”în acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține”. Declarația ministrului austriac vine ca o reacție la ceea ce declara, cu doar o zi înainte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. La data de 13 septembrie, președinta Comisiei Europene a cerut primirea în Spațiul Schengen a României și Bulgariei, “fără alte întârzieri”, incluzând acest îndemn chiar în ultimul discurs privind starea Uniunii Europene.

Ursula von der Leyen se apropie de finalul mandatului de președinte al Comisiei Europene, iar înainte de această funcție a deținut funcția de ministru al Apărării în Germania. În mod evident, ea cunoaște foarte bine situația UE din punctul de vedere al migrației ilegale – exact subiectul pe care-l invocă Austria pentru a respinge primirea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Credit pentru tineri casatoriti garantat de stat, prin Family Start

Guvernul a lansat de curând câteva programe de creditare concepute cu scopul de a susține familiile tinere sau persoanele care intenționează să-și formeze o...

Mircea Bravo, accident cu mașina. Polițiștii l-au testat antidrog

Vloggerul Mircea Bravo a fost implicat într-un accident rutier în Beiuș, județul Bihor. El ar fi pătruns pe sensul opus de circulație și ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă