28.7 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSănătateRevoluție în medicină: cel mai puternic RMN oferă detalii fără precedent despre...

Revoluție în medicină: cel mai puternic RMN oferă detalii fără precedent despre corpul și creierul uman

Noul RMN de la Paris, cel mai puternic din lume, descoperă detalii cerebrale cu o precizie de zece ori mai mare

Cel mai puternic RMN din lume, care a fost creat pentru a observa corpul uman, în special creierul, a livrat primele imagini, într-un centru medical din apropiere de Paris, după ce a scanat un dovleac hokkaido, informează AFP.

Aparatul ISEULT reprezintă efortul a peste 20 de ani de cercetări ştiinţifice şi a unui parteneriat franco-german, coordonat de Comisariatul pentru energie atomică (CEA), la care au participat mai multe companii industriale, precum cea germană Siemens Healthineers.

Aparatul este unul ieşit din comun, cu o putere de 11,7 Tesla, adică de 230.000 de ori mai mare, decât cea a câmpului magnetic terestru. Dispozitivele actuale de examinare medicală dezvoltă o putere de cel mult 3 Tesla.

„Cu acest aparat, putem vedea micile vase care alimentează cortexul cerebral sau detalii ale cerebelului care erau aproape invizibile până acum”

Alexandre Vignaud, director Cercetare CEA

Maşina vizează o rezoluţie mai mică de o jumătate de milimetru şi „o creştere de 10 ori a calităţii semnalului”, a precizat și Cecile Lerman, inginer-şef al proiectului pe partea de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM).

Fabricarea magnetului său a necesitat şase ani de muncă, pentru a asambla mii de kilometri de fire dintr-un aliaj rar, niobiu-titan, care compun uriaşa sa bobină de 45 de tone. Magnetul însuşi este menţinut la o temperatură apropiată de zero absolut (-271 de grade Celsius) de un circuit compus din mii de litri de heliu lichid, care elimină orice rezistenţă la trecerea curentului electric prin bobină.

Două proiecte concurente, din Statele Unite şi Coreea de Sud, au ambiţii similare, dar nu au ajuns încă în etapa imagisticii umane. Unul dintre obiectivele acestui RMN este acela de a înţelege mai bine anatomia creierului şi a zonelor care sunt activate, atunci când avem anumite sarcini.
Cercetătorii ştiu deja că diferite tipuri de imagini, pe care oamenii sunt capabili să le recunoască (un cuvânt, un spațiu, o figură), activează regiuni distincte ale cortexului cerebral.

Cercetătorii speră, de asemenea, să poată cartografia distribuţia unor medicamente, cum ar fi litiul, utilizat în tratamentul tulburărilor bipolare. Câmpul magnetic foarte puternic al aparatului va permite identificarea structurilor cerebrale, vizate de litiu şi va face distincţia între cei care răspund mai bine la tratament.

„Isolda”, aparatul RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică) este atracţia principală de la Neurospin, Centrul de cercetare în domeniul imagisticii cerebrale al CEA.
Noi voluntari sănătoşi ar trebui să fie recrutaţi, însă creierul pacienţilor bolnavi, nu va fi studiat, decât peste câţiva ani.

Dana Macsim
Dana Macsimhttp://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă