12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăRevoltă în rândul angajaților. Tichetele de masă și cele de vacanță ar...

Revoltă în rândul angajaților. Tichetele de masă și cele de vacanță ar putea dispărea de tot

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, tichetele de masă și cele de vacanță vor fi taxate suplimentar. Este vorba despre un procent de 10% care se virează către CASS, așa cum prevede legea publicată în Monitorul Oficial. Angajații CFR și Metrorex nu mai primesc aceste tichete, iar ministrul transporturilor a făcut un memorandum prin care să rezolve această situație.

De la începutul anului viitor, contribuția de 10% va fi trimisă către CASS. Practic, angajații care dispun de aceste beneficii vor primi cu 10 procente mai puțin, începând cu veniturile aferente anului viitor.

La data de 1 august 2023, valoarea tichetului de masă a ajuns la 35 de lei, urmând să fie majorată la 40 de lei. Cât despre tichetele de vacanță de care pot beneficia angajații care lucrează în sistemul privat, angajatorii le pot acorda doar în limita a șase salarii de bază minime brute pe țară.

„Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană. (…) Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, potrivit Ordonanței.

În actul normativ s-a menționat și reglementarea unui regim fiscal pentru bonurile de masă acordate angajaților.

„În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul în lei al biletelor de valoare menţionate anterior se poate acorda angajaţilor care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”, se mai arată în actul normativ.

Angajații din transporturi nu mai primesc tichete

După intrarea în vigoare a Legii, Ministerul Transporturilor vrea exceptarea angajaților de la căi ferate și metrou, astfel încât să le poate fi acordate din nou tichete de masă, iar angajaților cu salarii de cel mult 8.000 lei, anumite ajutoare. Potrivit Legii menționate, cheltuielile privind tichetele de masă nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară valabile la data de 1 ianuarie 2019, iar operatorilor economici de stat, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, în situația în care au înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent.

Ministerul Transporturilor a întocmit un Memorandum prin care cere exceptarea companiilor CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă și Metrorex de la Legea 296/2023 care prevede tăierea cheltuielilor bugetare.

Până la intrarea în vigoare a Legii nr. 296/2023, angajații societăților menționate au beneficiat de câte un tichet de masă pentru fiecare zi efectiv lucrată, rezultând o valoare de circa 7.000 lei/an pentru fiecare salariat, față de valoarea stabilită la art. XL din Legea nr. 296/2023 care este reprezentată „contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019”, respectiv 4.160 lei conform prevederilor art. 1 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1045 din 10 decembrie 2018.

Valoarea totală a tichetelor de masă pentru cele 4 societăți pentru personalul al cărui salariu net este de 8.000 lei este de 21.700 mii lei pe lună dupa cum urmeaza: C.N.C.F. „C.F.R.” S.A. 12.200 mii lei, S.N.T.F.C. „C.F.R. Călători” S.A. 5.600 mii lei, S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A. 1.500 mii lei, S.C.T.M.B. „Metrorex” S.A.2.400 mii lei.

În concluzie, măsurile luate de Guvern pentru a economisi bani la buget lovesc de fapt în angajați, în special cei de la stat, întrucât la privat nu toate companiile acordă tichete de masă sau de vacanță, deși acestea nu erau taxate. De la 1 ianuarie, acestea vor costa mai mult și vor fi acordate doar celor cu venituri mai mici. Doar că dacă ministerul transporturilor va reuși această excepție, cu siguranță că modelul ar trebui implementat în toate domeniile, ceea ce înseamnă ca Executivul să renunțe practic la această măsură.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă