2.3 C
București
miercuri, 1 februarie 2023
AcasăInternaționalResturile unei imense rachete chinezești vor ajunge pe Pământ în cîteva zile

Resturile unei imense rachete chinezești vor ajunge pe Pământ în cîteva zile

Resturile uriașei rachete chinezești care a livrat luni un nou modul stației spațiale sunt așteptate să cadă pe Pământ la începutul săptămânii viitoare, a anunțat Comandamentului Spațial al SUA, care urmărește traiectoria rachetei, potrivit CNN.

Racheta Long March 5B, care cântărește 23 de tone și care a transportat modulul de laborator Wentian, a decolat de pe insula Hainan la ora locală 2:22 p.m., duminică, 24 iulie, iar modulul s-a andocat cu succes la avanpostul orbital al Chinei. După ce misiunea a fost îndeplinită, racheta a început o coborâre necontrolată spre atmosfera terestră și nu este cunoscut locul unde va ateriza. Este a treia oară când China este acuzată că nu a gestionat în mod corespunzător resturile spațiale.

„Este un obiect metalic de 20 de tone. Deși se va rupe pe măsură ce va intra în atmosferă, numeroase bucăți, unele dintre ele destul de mari, vor ajunge la sol”, a declarat Michael Byers, profesor la Universitatea British Columbia, potrivit digi24.ro.

Resturile spațiale prezintă un risc extrem de mic pentru oameni, a explicat Byers, dar este posibil ca părți mai mari să provoace pagube dacă aterizează în regiuni locuite. Byers a spus că, din cauza creșterii numărului de deșeuri spațiale, riscul crește în special în emisfera sudică.

Resturile unei rachete chinezești vor cădea pe Pământ, urmând a se estima care va fi zona cea mai afectată de căderea acesteia

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Astronomy, riscul ca resturile rachetelor să aterizeze la Jakarta, Dhaka și Lagos este de trei ori mai mare decât de a ajunge la New York, Beijing și Moscova.

„Acest risc poate fi evitat în totalitate, deoarece acum există tehnologii și modele de misiuni”, a declarat Byers.

Holger Krag, șeful Biroului pentru deșeuri spațiale al Agenției Spațiale Europene, a declarat că cea mai bună practică este de a efectua o reintrare controlată, vizând o zonă îndepărtată a oceanului.

Comandamentul spațial american a declarat că va urmări căderea rachetei chinezești pe Pământ.

Pe baza condițiilor atmosferice variabile, punctul exact de intrare a rachetei în atmosfera terestră „nu poate fi identificat decât la câteva ore după reintrarea în atmosferă”, a precizat purtătorul de cuvânt, dar se estimează că acest lucru se va întâmpla în jurul datei de 1 august.

Gunoaiele spațiale, cum ar fi sateliții vechi, reintră zilnic în atmosfera Pământului, dar majoritatea trec neobservate, deoarece ard cu mult înainte de a ajunge la sol. Doar resturile spațiale mai mari, cum ar fi navele spațiale și piesele de rachete, reprezintă un risc pentru oameni și infrastructura de la sol.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Dotează intrările cu covorașe profesionale de aluminiu, pentru o curățenie impecabilă!

Dorești ca intrarea în clădirea pe care o deții să arate cât mai bine? Cu ajutorul unor covorașe profesionale din aluminiu, poți obține exact...

Românii stabiliți în Danemarca și Germania au făcut cu 34% mai multe transferuri de bani în 2022

Românii stabiliți în Danemarca și Germania au făcut cu 34% mai multe transferuri de bani în 2022, în comparație cu 2021, potrivit datelor companiei...

Women in Tech Global deschide o nouă divizie în România

Women in Tech® global a anunțat, în cadrul unui eveniment organizat la București, deschiderea unei noi divizii a organizației neguvernamentale globale în România. Activă...
Ultima oră
Pe aceeași temă