32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăPoliticăRepublica Moldova vrea până la sfârșitul anului începerea negocierilor de aderare la...

Republica Moldova vrea până la sfârșitul anului începerea negocierilor de aderare la UE

Republica Moldova speră să semneze până la sfârșitul anului cel puțin începerea negocierilor de aderare la UE, în timp ce accelerează procesul de implementare a reformelor solicitate de Bruxelles, a anunțat miercuri ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Reuters, citat de Agerpres.

În fruntea priorităților se află reformarea sistemului de justiție ”extrem de corupt”, dat fiind faptul că jumătate din recomandările Comisiei Europene sunt axate pe acest domeniu, a menţionat oficialul de la Chişinău.

”Aderarea la UE a unor ţări precum (Republica) Moldova şi Ucraina este cea mai bună şi singura cale de a ne asigura că partea noastră de Europa revine la o situaţie de pace”, a spus ministrul Nicu Popescu, în timpul unei vizite la Berlin, transmite caleaeuropeana.ro.

Vitale pentru stabilitatea Republicii Moldova sunt și proiectele de infrastructură, precum și interconectorul care leagă direct reţeaua sa electrică de cea a României, fără a mai trece pe teritoriul ucrainean, ceea ce i-ar diversifica şi spori securitatea aprovizionării cu energie.

Republica Moldova speră că începerea negocierilor aderare la UE pînă la finele lui 2023, prioritatea guvernării fiind accelerarea reformelor

Ministrul Nicu Popescu a spus că există sprijin politic şi economic internaţional pentru asemenea proiecte, dar procedurile de implementare a lor sunt prea lente. Fiind parţial finanţat din fonduri europene, termenul limită pentru realizarea acestei interconexiuni a reţelelor electrice este 2026.

Prioritatea strategică a Guvernului de la Chișinău este aceea de ”a accelera reformele pentru a aduce Europa acasă, pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030”, a evidențiat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, într-o recentă vizită pe care a efectuat-o la București.

Chișinăul a depus cererea la 3 martie 2022, în același timp cu Georgia, gest stimulat de unul similar întreprins de Kiev la 28 februarie 2022, la patru zile după ce Rusia a invadat Ucraina.

La 7 martie, anul trecut, Consiliul Uniunii Europene a invitat Comisia să își prezinte avizele cu privire la aceste cereri.

Georgia și Republica Moldova au primit prima parte din chestionar referitoare la criteriile politice și economice la data de 11 aprilie 2022, iar partea referitoare la acquis-ul UE la data de 19 aprilie. Chișinăul și-a transmis răspunsurile la data de 22 aprilie și, respectiv, 12 mai. Georgia și-a transmis răspunsurile la data de 2 mai și, respectiv, 10 mai.

Parcurgerea acestor etape a deschis Comisiei Europene calea de a recomanda ca Ucrainei și Republicii Moldova să li se acorde statutul de țări candidate, în vreme ce Georgiei i s-a oferit o perspectivă de a deveni membră a UE, decizia șefilor de stat sau de guvern, reuniți într-un summit al Consiliului European, venind la 23 iunie 2022.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă