14.1 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSănătateRecomandări de la specialiști. Când se face vaccinarea antigripală în 2024

Recomandări de la specialiști. Când se face vaccinarea antigripală în 2024

Vaccinarea împotriva gripei sezoniere este recomandată începând cu 15 septembrie și continuă pe tot parcursul sezonului rece, inclusiv în timpul toamnei și iernii, chiar dacă au început deja cazuri de gripă.

Este important de menționat că organismul are nevoie de aproximativ două săptămâni după vaccinare pentru a dezvolta suficienți anticorpi pentru a combate virusul gripal.

Vaccinarea antigripală 2024

Dr. Sandra Alexiu subliniază importanța vaccinării timpurii, deoarece protecția oferită de vaccin devine eficientă doar după aproximativ două săptămâni.

Vaccinarea timpurie ajută la asigurarea protecției înainte ca virusul gripal să înceapă să circule, care de obicei începe în luna noiembrie.

Vârful epidemic al sezonului de gripă se înregistrează în ianuarie sau februarie, iar circulația virusului scade treptat spre primăvară.

“Vaccinul gripal este recomandat să fie administrat începând cu jumătatea lunii septembrie, se poate chiar din 15 septembrie, și se continua pe tot parcusul sezonului toamnă/iarnă și al sezonului gripal, chiar dacă au început cazurile de boală.

Însă, este important de menționat că, scutul de anticorpi pentru apărarea organismului, poate fi eficient abia la 2 săptămâni de la vaccinare, deci nu se întâmplă imediat.

Procesul de formare al anticorpilor este de durată și din acest motiv noi, medicii, recomandăm vaccinarea mai devreme, pentru a fi protejați din momentul în care virusul gripal începe să circule.

Debutul virusului gripal este începând cu luna noiembrie, nu putem transmite cu exactitate o dată, însă vorbim deja de un virus anual care începe să circule cam din această perioadă.

Vârful epidemic se înregistrează în luna ianuarie, uneori și februarie, după care sezonul începe să se diminueze ușor, iar spre primăvară-vară circulația virusului scade”, a transmis medicul Sandra Alexiu, potrivit Digi24.

Gripa, cunoscută și sub denumirea de influenza, este o infecție virală acută care afectează căile respiratorii. Cauzată de virusurile gripale de tip A, B sau C, gripa poate varia de la forme ușoare, asemănătoare unei răceli, la forme severe, care necesită spitalizare.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...
Ultima oră
Pe aceeași temă