27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăInternaționalRecep Tayyp Erdogan: UE va bloca aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei

Recep Tayyp Erdogan: UE va bloca aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei

Președintele turc Tayyp Recep Erdogan a avertizat marți că UE „va bloca” aderarea Republicii Moldova și Ucrainei, adăugând că Ankara și-a câștigat de mult timp dreptul de a adera la blocul comunitar, dar a fost lăsată să aștepte din motive politice, scrie Reuters, preluat de tv8.md.

Liderii UE au convenit săptămâna trecută să deschidă negocierile cu Ucraina, chiar dacă aceasta continuă să lupte împotriva invaziei Rusiei, și să înceapă, de asemenea, discuții cu R. Moldova. Blocul nu a putut conveni asupra unui pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev din cauza opoziției Ungariei.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat mișcarea ca pe o „victorie”, menționând că „este o pagină nouă în istoria noastră”.

Vorbind cu jurnaliștii turci în timpul zborului cu care s-a întors dintr-o vizită oficială la Budapesta, Erdogan a declarat că Turcia, care este candidat la UE din 2005, și-a câștigat de mult timp dreptul de a adera la blocul comunitar, dar a fost blocată din cauza a ceea ce el a numit obstacole politice.

„Acordarea statutului de candidat nu înseamnă că vor deveni membri ai UE. Va începe un proces cu ei, vor fi și ei blocați. Niciuna dintre aceste țări nu este Turcia”, a declarat Erdogan, citat de biroul său.

Cu toate că aderarea va dura probabil ani de zile, decizia luată la summitul de la Bruxelles aduce R. Moldova și Ucraina cu un pas mai aproape de obiectivul strategic pe termen lung de a se ancora în Occident și de a se elibera de orbita Moscovei.

Erdogan a declarat că potențialul „strategic și economic” al Turciei i-a oferit de mult timp dreptul de a adera la blocul comunitar – despre care Ankara spune că este un obiectiv strategic – și a adăugat că s-ar putea vedea progrese în acest proces în timpul președinției de mandat a Ungariei, cu care Turcia are legături bune.

„UE trebuie să se întoarcă de la această greșeală acum”, a spus el, potrivit biroului său.

Consiliul European a decis la 14 decembrie să deschidă negocierile de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina.

Consiliul European a decis, de asemenea, să ofere statut de candidat Georgiei, dar și să deschidă negocierile cu Bosnia și Herțegovina „odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”.

Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi joi la Bruxelles, au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce în luna noiembrie Comisia Europeană făcuse o recomandare în acest sens.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summitul UE de la Bruxelles.

„Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. #EUCO a acordat statutul de candidat Georgiei. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”, a scris, joi, Charles Michel, pe rețeaua de socializare X (fosta Twitter).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, declarat persona non grata în România

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE,...

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă