-0.5 C
București
miercuri, 19 martie 2025
AcasăEconomieEconomie internăRecalificarea profesională, soluția pentru salvarea angajaților de la disponibilizare

Recalificarea profesională, soluția pentru salvarea angajaților de la disponibilizare

Piața muncii se află într-o continuă transformare, iar companiile trebuie să se adapteze rapid la noile cerințe economice și tehnologice.

În trecut, angajații ale căror posturi deveneau redundante erau disponibilizați. În viitor, însă, aceștia ar putea primi o a doua șansă prin procesul de reskilling, care presupune formarea și pregătirea pentru un alt rol în cadrul aceleiași companii.

Luiza Banyai, consultant în Transformare Organizațională, atrage atenția că reskilling-ul este încă un concept nou, atât în România, cât și la nivel internațional, notează Ziarul Financiar. Cu toate acestea, deja se fac pași concreți pentru implementarea sa pe scară largă.

„Oamenii acum au nevoie să practice, nu mai au răbdarea necesară să stea într-un training. Noi avem evenimente pe care le organizăm trimestrial. Primul, care va avea loc în februarie, este conectat cu două elemente: reskilling și upskilling. Reskilling-ul există deja, dar este greșit aplicat în multe locuri.

Înseamnă că, de mâine, compania te anunță că meseria ta nu mai este necesară, dar în loc să te concedieze, investește în dezvoltarea ta și te ajută să înveți o altă meserie. Dacă învățăm cum să facem acest lucru corect și cum să pregătim angajații și emoțional pentru schimbare, ei vor înțelege că sunt sprijiniți și că pot merge mai departe”, explică Luiza Banyai, la ZF Live.

Schimbarea vizează toate nivelurile ierarhice

Procesul de reskilling nu afectează doar angajații din pozițiile de execuție, ci și pe cei din pozițiile de management. Middle managerii vor trebui să își adapteze stilul de leadership, punând mai mult accent pe interacțiunea umană și comunicarea eficientă cu echipele lor.

„Acum este important să ne reîntoarcem la ceea ce înseamnă incluziunea din perspectiva umană. Depinde ce înțelegem prin abilități soft. Eu consider că un middle manager trebuie să dețină cunoștințele necesare și să știe cum să transmită echipelor pe care le conduce sensul eficacității, nu doar al eficientizării. Abilitățile soft sunt esențiale în rolul de manager – trebuie să înțeleagă că nu sunt singuri, că au o echipă pe care o conduc și că trebuie să le explice clar obiectivele și să le solicite contribuția”, subliniază Banyai.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
00:01:10

VIDEO. Lucrătorii din Macedonia pregătesc locurile de veci pentru victimele tragediei din clubul de noapte

Macedonia de Nord a coborât drapelul în bernă, iar sute de oameni s-au adunat luni la evenimente comemorative, în timp ce țara balcanică plânge...

Risto Radunovic ratează convocarea la naționala Muntenegrului! Probleme medicale după derby-ul cu Rapid

Fundașul stânga al celor de la FCSB a fost nevoit să renunțe la prezența în lotul naționalei din cauza unei accidentări suferite în derby-ul...

Marea Britanie și UE analizează confiscarea activelor rusești înghețate

Marea Britanie și Uniunea Europeană explorează opțiuni juridice și financiare pentru confiscarea bunurilor rusești înghețate, potrivit unui raport Bloomberg. Subiectul se află pe agenda unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă