6.1 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăPoliticăReacția Kremlinului la succesul lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România

Reacția Kremlinului la succesul lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România

Kremlinul a avut o reacție rezervată după ce Călin Georgescu, un candidat prorus, a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, potrivit agențiilor EFE, AFP și Reuters.

Călin Georgescu, descris de Reuters ca un candidat independent de extremă dreapta și critic al NATO, este așteptat să intre în turul al doilea al alegerilor, programat pentru 8 decembrie.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat în cadrul unei conferințe telefonice că Rusia urmărește evoluția procesului electoral din România:

Desigur, vom urmări cum se desfăşoară procesul electoral şi cine va fi câştigătorul.

În același timp, Peskov a evitat să facă predicții despre turul al doilea al alegerilor și a recunoscut că Moscova nu este familiarizată cu pozițiile lui Călin Georgescu față de Rusia:

Nu putem spune că cunoaştem bine punctele de vedere ale acestui candidat în ceea ce priveşte relaţiile cu ţara noastră.

Totodată, el a remarcat că actuala politică a autorităților române „nu este prietenoasă” față de Moscova.

Rezultatele primului tur

După numărarea a 99% din voturi, Călin Georgescu conduce în clasament, fiind urmat de candidata de dreapta Elena Lasconi, președintele USR, conform rezultatelor parțiale. Voturile diasporei au fost decisive pentru plasarea Elenei Lasconi pe locul al doilea, comentează EFE.

Succesul neașteptat al lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor ridică semne de întrebare asupra viitorului poziției proucraineene a României, notează Reuters. Rezultatul său reprezintă o surpriză majoră pe scena politică și pregătește terenul pentru un tur doi intens disputat.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

FRF contestă la TAS sancțiunile UEFA primite după meciul cu Kosovo

Federația Română de Fotbal (FRF) a anunțat că va contesta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) sancțiunile impuse de UEFA în urma incidentelor de...

Bolojan cere demisia lui Rareș Bogdan: Tensiuni în PNL pe tema Diasporei

În premieră, partidul nu a reușit să depună o listă de candidați în Diaspora pentru alegerile parlamentare Liderul PNL, Ilie Bolojan, i-a cerut, marți, lui...

Industria manufacturieră din România, în scădere, pentru a cincea lună consecutiv

Managerii din industrie indică o cerere slabă, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, ca fiind principalul factor al scăderii Datele raportate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă