6.6 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRăzboiul Rusia - Ucraina Soldații ruși îndemnați de Zelensky să se predea...

LIVE UPDATE Războiul Rusia – Ucraina Soldații ruși îndemnați de Zelensky să se predea ca urmare a extinderii războiului de către Moscova

Zelensky îi îndeamnă pe soldații ruși să se predea pe măsură ce Moscova extinde războiul

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit în limba rusă în timp ce protestele au izbucnit în toată Rusia împotriva încercărilor președintelui Vladimir Putin de a înrola mii de noi trupe scrie The New York Times.

Zelenski i-a încurajat sâmbătă pe ruși să reziste la forța de recrutare a țării lor, cel mai recent efort al său de a reduce încercările președintelui Putin de a extinde războiul.

„Este mai bine să vă predați captivității ucrainene decât să fiți uciși de loviturile armelor noastre, lovituri absolut corecte, deoarece Ucraina se apără în acest război”, a spus el în comentariile în limba rusă pe contul său Telegram. „Noi îi apărăm pe cei mai străluciți – ne apărăm viețile, copiii, libertatea noastră. Pentru ce luptă Rusia?”

Președintele Putin a ordonat miercuri chemarea a 300.000 de civili pentru a consolida forțele Rusiei în Ucraina, unde aceștia s-au confruntat cu eșecuri mari în ultimele săptămâni, pierzând suprafețe mari pe care le-au capturat în timpul verii, în timp ce un contraatac ucrainean în nord-est a declanșat o retragere rapidă. Unele instituții de știri ruse au raportat că mobilizarea ar putea fi chiar mai mare decât au dezvăluit prima dată oficialii.

Proiectul surpriză al lui Putin a întâmpinat rezistență acasă. Rușii au protestat în toată țara, iar rezidenții din regiunile rurale, în special cei cu populații mari de minorități etnice, s-au plâns că sunt vizați în mod disproporționat.

Zelensky a încercat să alimenteze această rezistență. Vineri, el le-a cerut locuitorilor din zonele aflate sub control rusesc din estul Ucrainei să lupte împotriva eforturilor de mobilizare a Rusiei. Cei care nu pot evita să fie luați în serviciu ar trebui să încerce să saboteze eforturile militare ale Rusiei, a adăugat el.

Sâmbătă, el a extins acest apel către Rusia, spunând că potențialele sancțiuni pentru evitarea dezastrului sunt mult mai bune decât a fi rănit sau ucis luptând într-un război nedrept.

„Este mai bine să nu iei o scrisoare de conscripție decât să mori într-o țară străină ca și criminal de război”, a spus Zelensky. „Este mai bine să fugi de mobilizarea criminală decât să fii infirm și apoi să asumi responsabilitatea în instanță pentru participarea la războiul de agresiune.”

Zelensky a făcut anterior apeluri directe către civilii și soldații ruși, încercând să incinte îndoielile pe care unii le-au exprimat cu privire la invazie.

Sâmbătă, el a promis că orice soldat rus care se predă forțelor ucrainene va fi tratat uman, conform convențiilor internaționale. Circumstanțele unor astfel de capitulări nu vor fi dezvăluite părții ruse, așa că nimeni nu ar ști dacă a fost voluntară, a spus el.

„Dacă vă este frică să vă întoarceți în Rusia și nu doriți un schimb, vom găsi o modalitate de a asigura acest lucru”, a adăugat el.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Piedone împarte apa caldă a lui Nicușor: Apă caldă la borcan!

Cristian Popescu Piedone, candidatul la funcția de primar al Capitalei, a lansat o campanie neobișnuită împotriva actualului primar, Nicușor Dan, distribuind personal apa...

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă