20.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRăzboiul din Israel aduce noi scumpiri. Prețul petrolului, de necontrolat

Războiul din Israel aduce noi scumpiri. Prețul petrolului, de necontrolat

Războiul din Israel are un impact puternic asupra economiei mondiale, astfel că prelungirea sa va atrage noi scumpiri care vor fi resimțite inclusiv la rafturile de la supermarketurile de la noi. Odată cu acest război, vom avea parte de o criză a petrolului sau mai corect spus o semi-criză, care se reflecta în prețul benzinei și al motorinei.

În momentul de față, legat de o nouă criză energetică, ministrul energiei Sebastian Burduja spune că situația este sub control.

“Impactul conflictului din Orientul Mijlociu cred că este greu de estimat pentru oricine, pentru că încă nu ştim cât se va extinde şi la ce nivel. Dar cu siguranţă stăm şi la nivelul Ministerul Energiei din România foarte preocupaţi de situaţia de securitate din Orientul Mijlociu. Efectele le vedem deja pe piaţa gazelor naturale, pe piaţa petrolieră, a produselor petroliere. Vom gestiona această situaţie prin pârghiile pe care le avem la dispoziţie, inclusiv prin stocurile de siguranţă pe care ministerul le are în gestiune în zona produselor petroliere, pentru a nu avea un efect de lipsă de resurse pentru consumatori”, a spus ministrul Energiei.

În ceea ce priveşte preţurile, Burduja a subliniat că aceasta “este o altă discuţie”, fiindcă acestea depind de foarte multe variabile din plan internaţional.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut cu până la 6,5%, după ce săptămâna trecută au înregistrat un avans de peste 40%, traderii urmărind prognozele meteo favorabile şi eforturile internaţionale de a ţine sub control conflictul din Orientul Mijlociu, transmite Bloomberg.

“Impactul care ar putea implica ţările producătoare de petrol a fost luat în considerare în preţuri într-o oarecare măsură, dar dacă ar avea loc o invazie reală a terenului şi ar avea un impact asupra ofertei de petrol, preţurile ar putea depăşi cu uşurinţă 100 de dolari pe baril”, a spus Hiroyuki Kikukawa, preşedinte al NS Trading, o unitate a Nissan Securities.

Într-un mediu tensionat geopolitic, cu semnale de încetinire a economiei în Europa, SUA, dar și unele regiuni din Asia, OPEC a ridicat estimarea pentru cerere, aducând-o la nivelul a 110,2 milioane b/zi în 2028 și a 116 mil de barili pe zi în 2045. Prognoza include estimarea că, în 2045, vor fi 2,6 miliarde de mașini electrice. Acesta nu este doar un exercițiu, ci pare a fi un semnal referitor la amprenta energiilor convenționale, și, în cele din urmă, importanța OPEC în anii următori, cu un mesaj implicit referitor la prețuri.

„Cu prețurile în creștere și un nivel de risc care menține în alertă traderii, mediul economic și bancherii centrali, petrolul este nu doar termometrul principal al perioadei, ci și o pârghie în alocarea de resurse pe scena internațională”, subliniază analistul XTB România.

Conflictul din Orientul Mijlociu a avut un impact redus asupra aprovizionării globale cu petrol şi gaze, iar Israelul nu este un mare producător.

Dar războiul dintre gruparea islamistă Hamas şi Israel prezintă unul dintre cele mai semnificative riscuri geopolitice pentru pieţele petroliere de la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut, pe fondul îngrijorărilor cu privire la orice potenţială escaladare care implică Iranul.

Războiul din Israel a ridicat mari semne de întrebare asupra relaţiilor internaţionale şi a fluxurilor viitoare de petrol. În prezent, punctul critic ar fi Iranul. Se pune problema unei extinderi a conflictului militar, ce ar cauza o majorare semnificativă a consecințelor economice.

Iranul exportă aproape 2 milioane de barili de petrol și se află în apropierea Strâmtorii Ormuz, crucială pentru tranzitul de petrol și al altor bunuri materiale. Există posibilitatea să crească cotaţia petrolului cu 2 cifre.

„Deşi scenariul cel mai pesimist al unui război regional trebuie avut în vedere, acesta nu reprezintă scenariul meu de bază. Calea diplomaţiei trebuie aleasă de toate părţile afectate, deoarece vor exista doar perdanţi într-un potenţial război mai larg”, a explicat Vandana Hari, fondatoarea firmei de analiză Vanda Insights din Singapore, relatează Bloomberg.

La noi, preţurile la carburanţi sunt mai mici faţă de sfârşitul săptămânii trecute. Faţă de zilele precedente, o scădere medie cu aproximativ 10-11 bani pe litru, dar recordul este atins în ceea ce priveşte benzina premium. Dacă zilele trecute nu găseam benzină premium cu mai puţin de 7,52 lei pe litru, ei bine luni, 16 octombrie 2023, preţul pentru un litru de benzină premium variază între 7,37 şi 7,71 lei. Un litru de benzină standard costă, acum, între 6,91 şi 7,06 lei. Preţul pentru un litru de motorină standard variază între 7,6 şi 7,7 lei, iar preţul pentru un litru de motorină premium variază între 7,96 şi 8,2 lei.

În cazul unui conflict de durată, trebuie găsite soluții mai ales acum în prag de iarnă.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Noua centrală de la Mintia, un proiect de 1,4 miliarde de euro, a primit acordul de mediu

Cel mai mare obiectiv industrial din România, noua Centrală de la Mintia, din Hunedoara, a primit acord de Mediu, anunţă Agenţia Naţională pentru Protecţia...

Ministerul Agriculturii, despre banii încasați de beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

Beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranşă de plată în valoare totală...

Kylian Mbappe, cel mai mare jucător din istoria PSG

Astăzi are loc cel de-al doilea meci din prima manșă a semifinalelor UEFA Champions League, Borussia Dortmund - PSG, de la ora 22:00 Julien Laurens...
Ultima oră
Pe aceeași temă