Populația României se confruntă cu o scădere și îmbătrânire dramatică, iar potrivit celui mai recent raport al Națiunilor Unite, în doar zece ani va ajunge la nivelul de după Al Doilea Război Mondial.
De asemenea, raportul ONU prezice că, în următorul deceniu, numărul tinerilor va scădea sub cel al seniorilor pentru prima dată.
Specialiștii atribuie această scădere a populației trei factori principali: creșterea vârstei medii, scăderea natalității și îmbunătățirea accesului la îngrijiri medicale, ceea ce a dus la o speranță de viață mai mare.
Proiecțiile indică o pierdere de aproximativ un milion de locuitori la fiecare 10 ani, iar declinul accentuat al populației active plasează România printre țările cu cel mai mare declin demografic.
Tendința este una globală
În 2031, numărul seniorilor va depăși pe cel al tinerilor, iar diferența dintre cele două grupe de vârstă se va adânci în continuare.
Această tendință de îmbătrânire nu este specifică doar României, ci se observă la nivel global.
În România, un alt moment semnificativ va fi atunci când generația decrețeilor se va retrage din activitate.
Efectele acestei îmbătrâniri accelerate a populației includ o creștere mai lentă a economiei, din lipsa forței de muncă și a consumului, precum și o reducere semnificativă a veniturilor la bugetul de stat, din cauza scăderii nivelului impozitelor încasate.