6.6 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInternaționalQatarul e aproape de un nou armistițiu în Gaza și de eliberarea...

Qatarul e aproape de un nou armistițiu în Gaza și de eliberarea a noi ostatici deținuți de Hamas

Un cadru pentru un armistiţiu în Gaza şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas urmează să fie transmis mişcării islamiste palestiniene, a anunţat prim-ministrul Qatarului, luni, la Washington, după întâlniri cu oficiali americani, israelieni şi egipteni, transmite AFP, preluat de agerpres.ro.

Qatarul, alături de Egipt şi Statele Unite, a condus eforturile de mediere de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, în urma unui atac fără precedent al mişcării palestiniene pe teritoriul israelian.

“Progrese notabile” s-au înregistrat săptămâna aceasta în timpul discuţiilor de la Paris, a declarat Mohammed bin Abdulrahmane Al-Thani, vorbind la un eveniment organizat de think tank-ul american Atlantic Council.

Prim-ministrul Qatarului a anunţat că întâlnirile cu directorul CIA William Burns şi cu înalţi oficiali de securitate israelieni şi egipteni au avut ca rezultat elaborarea unui cadru pentru un armistiţiu treptat, în care ar urma să fie eliberaţi mai întâi femeile şi copiii luaţi ostatici, iar ajutorul umanitar să intre în Fâşia Gaza asediată.

Diferitele părţi “speră să transmită Hamas această propunere şi să- îl facă să se implice într-un mod pozitiv şi constructiv în acest proces”, a continuat el.

Mohammed bin Abdulrahmane Al-Thani a mai spus că Hamas a “cerut în mod clar” o “încetare permanentă a focului înainte de negocieri”, adăugând că propunerea actuală “ar putea duce la o încetare permanentă a focului în viitor”.

Qatar, Egipt şi SUA au negociat un armistiţiu iniţial de o săptămână care a permis eliberarea la sfârşitul lunii noiembrie a aproximativ o sută de ostatici în schimbul unor prizonieri palestinieni.

Qatarul, care găzduieşte cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu, găzduieşte şi biroul politic al Hamas şi este reşedinţa principală a liderului mişcării, Ismail Haniyeh.

Totodată, prim-ministrul Qatarului a avertizat că atacul cu dronă de duminică, pus pe seama grupărilor pro-iraniene şi care a ucis trei soldaţi americani în Iordania, ar putea agrava tensiunile regionale.”Am avertizat încă din prima zi că acest război riscă să se extindă şi să se răspândească în regiune”, a spus el.”Sper că nimic nu va submina eforturile noastre sau nu va pune în pericol procesul, dar cu siguranţă va avea un impact”.

Mai mulți ostatici au fost eliberați din Gaza în timp ce termenul limită al unui armistițiu se apropie

Predarea mai multor ostatici israelieni de către Hamas este în curs, în Gaza, a declarat miercuri pentru Reuters un oficial palestinian familiarizat cu eforturile de armistițiu, ultima zi a prelungirii cu două zile a unui armistițiu, în războiul din Gaza.

Doi oficiali palestinieni spun că discuțiile continuă cu privire la o posibilă prelungire a încetării focului, dar încă nu s-a ajuns la un acord.

Un oficial israelian a spus mai devreme că ar fi imposibil să se prelungească încetarea focului fără un angajament de a elibera toate femeile și copiii dintre ostatici. Oficialul a spus că Israelul crede că militanții încă țin prizonieri suficiente femei și copii pentru a prelungi armistițiul cu 2-3 zile.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă