15 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSocialProteste de amploare în țară din cauza salariilor mici

Proteste de amploare în țară din cauza salariilor mici

Statisticienii refuză luni îndeplinirea sarcinilor de serviciu în semn de protest faţă de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic, informează CNS Cartel Alfa.

“Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB), membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, luând act de acţiunile de protest spontan demarate în data de 23.11.2023 de salariaţii din Institutul Naţional de Statistică (INS), sediul central şi Direcţiile Teritoriale de Statistică, informează că astăzi, 11.12.2023, şi-au declarat şi asumat prin semnătură intenţia de a nu-şi îndeplini sarcinile de serviciu pentru o zi aproximativ 900 de persoane din cadrul INS aparat central şi teritorial, în semn de protest faţă de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic”, se arată în comunicatul confederaţiei sindicale.

Potrivit sindicaliştilor, intenţia de blocare a activităţii pentru cel puţin o zi este rezultatul ignorării de către decidenţii politici a semnalelor trase de statisticieni în ultimii ani şi reprezintă doar un avertisment al salariaţilor în contextul anului electoral 2024, când, fără aportul decisiv al INS, alegerile nu pot fi organizate.

Nemulțumiți sunt și angajații CFR

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, afiliată la #BNS, a trimis o scrisoare deschisă către Guvernul României în care solicită aplicarea Statutului Personalului Feroviar începând de la data de 1 ianuarie 2024.

”Implementarea Statutului personalului feroviar implică, domnule Prim-ministru, o creștere progresivă a salariilor lucrătorilor feroviari și racordarea veniturilor acestora la noile exigențe economice. Creșterea prețurilor și a indicelui inflației, ca urmare a crizelor consecutive care au afectat la nivel global industrii dintre cele mai diferite, au impactat la modul foarte serios standardul de viață al colegilor noștri ceferiști. Această problemă trebuie rezolvată în toată complexitatea ei. Toți cei care lucrează în domeniul siguranței circulației feroviare, domnule Prim-ministru, așteaptă ceea ce li se cuvine de drept.”au transmis reprezentanții BNS.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Veniturile salariale întârziate și acuzații grave de corupție

Angajații Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sunt în revoltă în această lună, după ce veniturile salariale nu au fost acordate la timp,...

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...

Numărul bugetarilor a crescut cu peste 13.500 anul trecut, ajungând la aproape 1,3 milioane de angajați

Numărul bugetarilor din România a crescut, anul trecut, cu peste 13.500 de posturi, ajungând la aproape 1,3 milioane de persoane. Majoritatea erau angajaţi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă