Protestatarii au scandat cuvinte din melodia Baraye a cântărețului iranian Shervin Hajipour, la Universitatea din Iran, făcută populară în timpul demonstrațiilor actuale din țară, în care apare versul „ Pentru sora noastră”.
Aceștia s-au adunat în fața Facultății de Inginerie de la Universitatea Shahid Chamran, Ahvaz, cum apare într-un videoclip obținut de Reuters și lansat luni (24 octombrie).
Reuters a putut confirma locația din clădirile și semnele care se potrivesc cu fotografia de fișier și prin satelit a zonei. Reuters nu a putut confirma data la care a fost filmat videoclipul, dar o sursă de încredere a spus că a fost filmat luni.
Protestatarii de la Universitatea din Iran au scandat „ Pentru sora noastră”, după moartea tinerei Mahsa Amini în data de 16 septembrie
„ Pentru sora mea, sora ta, sora noastră. Pentru a schimba creierele care putrezesc. Pentru rușinea sărăciei. Pentru dorința la o viață obișnuită. De dragul bietului copil care strânge gunoiul și visele lui. Pentru această economie de comandă. Pentru acest aer poluat”, au scandat ei pe terenurile campusului, potrivit Reuters.
Pe 16 septembrie, Mahsa Amini, o tânără kurdă-iraniană în vârstă de 22 de ani, a murit la Teheran în timp ce se afla în custodia poliției morale din Iran. Moartea ei a declanșat un val masiv de demonstrații care s-au răspândit în toată țara.
Femeile din Iran protestează pentru Mahsa Amini
O înregistrare video obținută de Reuters arată un grup de femei care protestează îmbrăcate în haine negre pe o stradă din orașul kurd Saqez, în vestul Iranului, marți (4 octombrie), orașul natal al lui Mahsa Amini, tânăra de 22 de ani care a murit în închisoare după ce a fost arestată de poliție din cauza unei „ținute nepotrivite”.
Vehiculele care circulau pe stradă claxonau, în timp ce protestatarii aclamau și ridicau brațele în aer.
Videoclipul a fost filmat în Saqez.
Luni (3 octombrie), liderul suprem al Iranului a acordat luni (3 octombrie) sprijinul său deplin forțelor de securitate care se confruntă cu protestele declanșate de moartea lui Mahsa Amini, comentarii care ar putea anunța o represiune mai dură pentru a reprima tulburările la mai mult de două săptămâni de la moartea acesteia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!