Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE) a transmis o scrisoare deschisă Ministerului Energiei, exprimându-și îngrijorarea față de intenția autorităților de a introduce tarife diferențiate pe intervale orare, pentru consumul de energie.
APCE atrage atenția că energia este ieftină la prânz, pentru că atunci cresc capacitățile de producție din surse fotovoltaice, iar furnizorii profită de acest surplus, revânzând ulterior energia la prețuri ridicate. Asociația critică lipsă unor măsuri structurale, precum investițiile în stocarea energiei și modernizarea rețelelor, susținând că sistemul actual menține dependența consumatorilor în loc să încurajeze autonomia energetică.
”Nu putem accepta întoarcerea la raţionalizarea energiei — la fel cum, în comunism, am trăit cu apa caldă raţionalizată, pâinea pe cartelă, benzină raţionalizată şi televizor doar până la ora 22:00. Viaţa oamenilor nu poate fi adaptată, în funcţie de lipsa de viziune şi interesul comercial al unor furnizori. Nu vrem să ne adaptăm programul zilnic şi obiceiurile pe perioadele când se produce energie ieftină în România. Ne întrebăm: de ce tot mai mulţi români îşi montează panouri fotovoltaice şi sisteme de stocare? De ce oamenii de la bloc nu pot beneficia de energia produsă pe acoperişul propriei clădiri? Pentru că sistemul actual este gândit să menţină dependenţa, nu să încurajeze autonomia energetică. Pentru că nu doriţi comunităţi de energie, aşa cum există peste tot în Europa. Pentru că interesele comerciale prevalează interesului public”, se arată în scrisoarea deschisă.
Președintele APCE, Dan Pîrșan, solicită Ministerului Energiei să sprijine prosumatorii prin plata corectă a energiei livrate în rețea și dezvoltarea comunităților energetice, așa cum există în alte state europene.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube