Peste 7.000 de antreprenori români au aplicat pentru fonduri europene cuprinse între 20.000 și 100.000 de euro prin acest program din Planul Național de Redresare și Reziliență
Programul pentru Digitalizarea IMM-urilor, cu o finanțare totală de aproape 350 de milioane de euro, se confruntă cu blocaje administrative majore, care pun în pericol implementarea sa, avertizează consultanți în accesarea fondurilor europene. Aceștia au atras atenția asupra întârzierilor cauzate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), întârzieri care afectează mii de antreprenori români, scrie startupcafe.ro.
Peste 7.000 de antreprenori români au aplicat pentru fonduri europene cuprinse între 20.000 și 100.000 de euro prin acest program, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Deși programul a fost lansat de mai bine de doi ani, implementarea întârzie, ceea ce afectează grav antreprenorii care au investit timp și resurse pentru a accesa aceste finanțări.
Întârzierile au dus la o serie de reacții publice. Recent, un parlamentar PNL a fost asaltat de sesizări din partea antreprenorilor nemulțumiți, iar acesta i-a transmis ministrului Marcel Boloș o scrisoare, în care solicită soluționarea rapidă a problemelor. În paralel, consultanții din asociația GândIMM au adresat și ei o scrisoare deschisă către MIPE, semnalând deficiențele grave din implementarea programului. Potrivit acestora, programul este în pericol de eșec, deși ar putea fi implementat cu ușurință și ar aduce beneficii economice importante, inclusiv creșterea productivității și stimularea investițiilor.
Consultanții au identificat mai multe probleme majore:
- Evaluarea proiectelor nu s-a finalizat, iar unele au fost respinse abuziv, ceea ce a generat intenții de acțiuni în instanță.
- Procesul de contractare este extrem de lent, durata acestuia ajungând la peste 45 de zile pentru fiecare proiect, o situație fără precedent la alte programe similare.
- Până în prezent, nu s-a realizat nicio decontare, iar procesul de evaluare a cererilor de transfer este blocat de lipsa unor proceduri clare și eficiente.
Implementarea efectivă a programului este în continuare afectată de întârzieri majore, ceea ce pune în pericol utilizarea eficientă a fondurilor și sprijinul necesar pentru digitalizarea IMM-urilor din România.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube