18.2 C
București
joi, 24 aprilie 2025
AcasăEconomieEconomie internăProducătorii de fructe și legume cer sprijin de urgență: „România a rămas...

Producătorii de fructe și legume cer sprijin de urgență: „România a rămas fără producție autohtonă în 2025”

Asociația „Fruleg-Ro”, care reunește cele mai mari cooperative de producători de fructe și legume din România, solicită intervenția autorităților după ce două valuri de ger sever – unul în februarie și altul la începutul lunii aprilie – au afectat grav culturile horticole.

Reprezentanții producătorilor de fructe și legume din țara noastră cer despăgubiri și măsuri urgente, în condițiile în care producția din acest an este, în mare parte, compromisă.

„România a rămas în acest an fără fructe şi legume autohtone. Este fără precedent în istoria post-revoluţionară a României”, a declarat Lucian Florea, președintele Fruleg-Ro.

Mii de hectare afectate și producție pierdută

Potrivit reprezentanților din industrie, temperaturile scăzute au distrus livezi și culturi legumicole de pe mii de hectare din toate regiunile țării. România cultivă peste 140.000 de hectare cu pomi fructiferi și aproximativ 93.000 de hectare cu legume, iar producția anuală normală se ridică la 1,4 milioane de tone de fructe și 2,3 milioane de tone de legume.

Fermierii atrag atenția că lipsa unui sprijin guvernamental poate duce la falimente în lanț în sectorul pomicol, precum și la pierderea locurilor de muncă pentru mii de angajați sezonieri și permanenți.

Ei au transmis solicitări oficiale către Guvern, Ministerul Agriculturii și Administrația Prezidențială, pentru a interveni în contextul unei crize cu impact major asupra securității alimentare.

„O livadă abandonată, căreia nu i se aplică lucrările specifice de conservare, are şanse minime de recuperare”, avertizează organizația, menționând că efectele unei astfel de decizii sunt „ireversibile”.

Importurile vor exploda: România deja are un deficit major

În lipsa unei producții interne, importurile de fructe și legume sunt așteptate să crească semnificativ. România importa deja 40% din fructele și 25% din legumele consumate.

În 2023, țara a importat 915.000 de tone de fructe, în valoare de 940 de milioane de euro – de două ori mai mult față de acum un deceniu. Principalele surse de import sunt Turcia, Grecia, Polonia și Germania.

În lipsa unor măsuri compensatorii, spun fermierii, viitorul agriculturii românești este pus în pericol.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Adobe revoluționează generarea de imagini. Noi modele Firefly și aplicație web regândită”

Adobe a lansat cea mai recentă versiune a modelelor sale Firefly de generare a imaginilor, incluzând un model dedicat generării de imagini vectoriale și...

Vara începe cu pașaportul pregătit: Peste 1.800 de locuri de muncă în străinătate, disponibile pentru români

Germania conduce detașat în topul ofertelor, punând la dispoziția candidaților români 900 de locuri de muncă Sezonul estival aduce o explozie de oferte de muncă...

Guvernul aprobă un proiect de 13,5 miliarde de lei pentru modernizarea liniei feroviare Curtici-Simeria

Guvernul României a aprobat joi un proiect important pentru modernizarea liniei de cale ferată Curtici-Simeria, în valoare de peste 13,5 miliarde de lei, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă