Asociația „Fruleg-Ro”, care reunește cele mai mari cooperative de producători de fructe și legume din România, solicită intervenția autorităților după ce două valuri de ger sever – unul în februarie și altul la începutul lunii aprilie – au afectat grav culturile horticole.
Reprezentanții producătorilor de fructe și legume din țara noastră cer despăgubiri și măsuri urgente, în condițiile în care producția din acest an este, în mare parte, compromisă.
„România a rămas în acest an fără fructe şi legume autohtone. Este fără precedent în istoria post-revoluţionară a României”, a declarat Lucian Florea, președintele Fruleg-Ro.
Mii de hectare afectate și producție pierdută
Potrivit reprezentanților din industrie, temperaturile scăzute au distrus livezi și culturi legumicole de pe mii de hectare din toate regiunile țării. România cultivă peste 140.000 de hectare cu pomi fructiferi și aproximativ 93.000 de hectare cu legume, iar producția anuală normală se ridică la 1,4 milioane de tone de fructe și 2,3 milioane de tone de legume.
Fermierii atrag atenția că lipsa unui sprijin guvernamental poate duce la falimente în lanț în sectorul pomicol, precum și la pierderea locurilor de muncă pentru mii de angajați sezonieri și permanenți.
Ei au transmis solicitări oficiale către Guvern, Ministerul Agriculturii și Administrația Prezidențială, pentru a interveni în contextul unei crize cu impact major asupra securității alimentare.
„O livadă abandonată, căreia nu i se aplică lucrările specifice de conservare, are şanse minime de recuperare”, avertizează organizația, menționând că efectele unei astfel de decizii sunt „ireversibile”.
Importurile vor exploda: România deja are un deficit major
În lipsa unei producții interne, importurile de fructe și legume sunt așteptate să crească semnificativ. România importa deja 40% din fructele și 25% din legumele consumate.
În 2023, țara a importat 915.000 de tone de fructe, în valoare de 940 de milioane de euro – de două ori mai mult față de acum un deceniu. Principalele surse de import sunt Turcia, Grecia, Polonia și Germania.
În lipsa unor măsuri compensatorii, spun fermierii, viitorul agriculturii românești este pus în pericol.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.