3.1 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăEconomieProducătorii de energie regenerabilă contestă în instanță Fondul de Tranziție Energetică

Producătorii de energie regenerabilă contestă în instanță Fondul de Tranziție Energetică

Trei noi producători de energie regenerabilă au solicitat în instanță, restituirea sumelor plătite în cadrul acestui Fond

Decizia Curții Constituționale din 7 noiembrie 2024, care a declarat neconstituțională contribuția la Fondul de Tranziție Energetică, generează efecte juridice și financiare semnificative, deschizând calea pentru procese împotriva Guvernului. Recent, trei noi producători de energie regenerabilă au solicitat în instanță, restituirea sumelor plătite în cadrul acestui Fond, creând presiune asupra autorităților.

Introducerea contribuției a fost reglementată prin OUG nr. 27/2022 și impunea producătorilor de energie să achite o suprataxă pentru veniturile suplimentare rezultate din tranzacții, la prețuri de peste 450 lei/MWh (ulterior redus la 400 lei/MWh). Statul a încasat astfel peste 13 miliarde de lei în 2022 și 2023, dar CCR a constatat că aceste prevederi încalcă principiul justei așezări a sarcinilor fiscale (art. 56 din Constituție).

Curtea a apreciat că taxa a descurajat producția de energie regenerabilă, deși aceasta este esențială pentru tranziția energetică a României.

Cel mai important dintre reclamanți, operează un parc fotovoltaic de 23 MW la Miercurea Sibiului. Cu un profit de 14,16 milioane lei și venituri de 30,2 milioane lei în 2023, compania are o structură de acționariat complexă, incluzând investitori chinezi și antreprenori locali. O altă companie care a făcut reclamație, deține o centrală solară, cu profit modest (87.000 lei) raportat la venituri de 1,71 milioane lei, ceea ce arată că și micii producători sunt afectați de măsurile fiscale, scrie profit.ro.

O altă companie afectată face ferestre în Sibiu și are un sistem fotovoltaic de 79 kW. Deși activitatea principală este în industria construcțiilor, compania a fost afectată indirect prin suprataxarea energiei produse.

Decizia CCR, încă nepublicată în Monitorul Oficial, declanșează un termen de un an pentru revendicarea despăgubirilor, conform Legii contenciosului administrativ. Producătorii de energie regenerabilă vor utiliza această fereastră pentru a solicita restituirea fondurilor plătite, iar primele procese confirmă un val iminent de litigii. Impactul poate fi semnificativ, în condițiile în care statul ar putea fi obligat să restituie miliarde de lei producătorilor. Acțiunile în instanță ar putea crea un precedent și pentru alte companii afectate.

De asemenea, decizia CCR pune sub semnul întrebării politicile fiscale aplicate sectorului energetic. Măsurile considerate inițial necesare pentru echilibrarea pieței energetice s-au dovedit a fi contraproductive, descurajând investițiile în regenerabile, esențiale pentru obiectivele climatice și securitatea energetică.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Cum ar trebui să răspundă democrațiile liberale într-o lume Trumpiană?

Un nou sondaj global de opinie aduce lecții importante pentru Europa, în special. Când președintele SUA, Donald Trump, își fixează privirea asupra Groenlandei, Panama sau...

Andrei Vlad a semnat cu Aktobe! Un nou început în Kazahstan pentru fostul portar de la FCSB

Andrei Vlad, fostul portar al FCSB-ului, a semnat un contract valabil pentru doi ani cu Aktobe, echipa din Kazahstan, după ce negocierile cu Petrolul...

Cumpărători chinezi interesați de fabricile Volkswagen germane nedorite

Cumpărarea unei fabrici ar permite Chinei să-și dezvolte influența în apreciata industrie auto din Germania Companiile chineze au investit într-o serie de industrii în Germania,...
Ultima oră
Pe aceeași temă