17.8 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalProbleme pentru industria hightech americană. China a interzis utilizarea iPhone-urilor în toate...

Probleme pentru industria hightech americană. China a interzis utilizarea iPhone-urilor în toate ramurile guvernului

Acțiunile Apple au pierdut 2.9% după apariția unor informații potrivit cărora China intenționează să extindă interdicția de utilizare a iPhone-urilor la agențiile și companiile guvernamentale, transmite CNN.

Investitorii sunt îngrijorați cu privire la capacitatea Apple, cea mai valoroasă companie publică din lume, de a continua să facă afaceri în cea de-a doua cea mai mare economie a lumii. De altfel, ompania a pierdut circa 200 de miliarde de dolari în două zile, iar acțiunile sale au cel mai scăzut nivel din ultima perioadă, potrivit indicelui Dow Jones.

Interdicțiile chineze ar putea fi de rău augur pentru Apple, China fiind cea mai mare piață externă unde sunt comercializate produsele companiei, iar vânzările chinezei au reprezentat anul trecut aproximativ o cincime din veniturile totale ale companiei.

Apple nu dezvăluie vânzările de iPhone în funcție de țară, dar analiștii de la compania de cercetare TechInsights estimează că în ultimul trimestru au fost mai multe vânzări de iPhone în China decât în Statele Unite. De asemenea, Apple produce majoritatea iPhone-urilor sale în fabricile din China.

Apple joacă, de asemenea, un rol important în economia Beijingului, a scris miercuri Brandon Nispel, analist la KeyBanc Capital.

Miercuri, Wall Street Journal a relatat că Beijingul a interzis utilizarea iPhone-urilor de către oficialii guvernului de rang înalt și că managerii au notificat personalul cu privire la această interdicție prin intermediul unor grupuri de chat și în întâlniri.

Joi, Bloomberg a relatat că aceste interdicții au fost extinse la companiile cu capital de stat, inclusiv la gigantul energetic PetroChina, cu milioane de angajați, care controlează mari părți din economia chineză.

Analiștii de la Bank of America au scris că potențiala interdicție a iPhone-ului apare după lansarea unui nou smartphone emblematic high-end al producătorului chinez Huawei. Guvernul american a declarat marți că investighează noul smartphone.

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă că SUA au nevoie de „mai multe informații despre structura exactă a acestuia” pentru a determina dacă au fost ocolite restricțiile americane privind exporturile de semiconductori pentru a crea noul cip.

Companiile din domeniul tehnologiei s-au prăbușit în urma acestei știri, Nasdaq Composite a scăzut joi cu aproximativ 0,9%, iar sectorul semiconductorilor a scăzut cu peste 2%.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...

Tornadele au devastat statul Texas din SUA. Sute de mii de oameni au rămas fără energie electrică

Rafalele de vânt au atins puterea uraganului, iar în unele zone au fost însoţite de grindină de mărimea unei mingi de golf, conform actualitate.org. Vremea...

Shell Team Aviation, înșelăciunea continuă, reacții în lanț!

Investigația jurnalistică demarată de Ziarul Puterea,  intitulată ”Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală”(https://www.puterea.ro/scandal-in-industria-aviatica-shell-team-aviation-acuzata-de-inselaciune-si-evaziune-fiscala/), publicată la data...
Ultima oră
Pe aceeași temă