23.2 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPrioritatea Ucrainei este să aducă avioane de luptă americane, franceze și suedeze

Prioritatea Ucrainei este să aducă avioane de luptă americane, franceze și suedeze

Prioritatea Ucrainei este să achiziționeze avioane de luptă americane F-16, însă sunt luate în considerare și avioanele de vânătoare franceze Rafale și suedeze Gripen, a declarat Iurii Ihnat într-un interviu pentru El Pais, publicat sâmbătă, 28 ianuarie.

Ucraina nu se va putea baza pe aceste avioane pe câmpul de lupta pe termen scurt. Pe lângă negocierile politice complicate pentru obținerea avioanelor de lupta, va fi nevoie de cel puțîn șase luni pentru a antrena piloții și echipele de sprijin la sol, a explicat purtătorul de cuvânt, conform The Kyiv Independent, potrivit orange.ro.

Ihnat a declarat anterior că avioanele de vânătoare F-16 fabricate în SUA ar putea fi cea mai bună opțiune pentru Forțele Aeriene ale Ucrainei. Până în prezent, SUA au refuzat să furnizeze avioane de lupta F-16 Ucrainei sau să autorizeze reexportul acestora.

Discuția privind furnizarea de avioane de luptă Ucrainei a reînceput după ce SUA și țările europene au decis să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă.

Prioritatea Ucrainei este să aducă repede avioane de luptă din Occident, dar Zelenski a cerut și rachete cu rază de acțiune lungă

Președintele Volodimir Zelenski a cerut partenerilor să ofere Ucrainei rachete cu rază de acțiune mai lungă și avioane de lupta F-16 în timpul discursului sau la reuniunea de la baza Ramstein din Germania.

Guvernul olandez a declarat că va analiză posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de lupta F-16, în timp ce pentru Germania, trimiterea de avioane de lupta în Ucraina este “exclusă”.

Germania nu operează avioane F-16, dar cancelarul Olaf Scholz a declarat că avioanele de vânătoare, în general, sunt scoase din discuție.

“Nu vor există livrări de avioane de vânătoare către Ucraina. Acest lucru a fost spus foarte clar, inclusiv de către președintele SUA”, a declarat Scholz în față parlamentului german la 25 ianuarie, citat de CNN.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

EURO 2024: Remiză între Scoția și Elveția 1-1 la Koln

Scoția și Elveția au remizat, scor 1-1, în al doilea meci al zilei din grupa A de la Campionatul European, transmis de postul Pro...

După ce a rămas fără sprijin, Klaus Iohannis, așteptat să anunțe dacă iese oficial din cursa pentru șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi...

EURO 2024: Remiză între Scoția și Elveția 1-1 la Koln

Scoția și Elveția au remizat, scor 1-1, în al doilea meci al zilei din grupa A de la Campionatul European, transmis de postul Pro...
Ultima oră
Pe aceeași temă