Cei trei au primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler
Marian Enache este judecător CCR din 2016 și președinte al instituției din 2022, fiind numit la propunerea PSD. Attila Varga, numit de Camera Deputaților la propunerea UDMR, a fost parlamentar timp de peste două decenii. Livia Stanciu, fostă președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost numită judecător CCR de către Klaus Iohannis în 2016.
„În semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi înaltul profesionalism dovedite în domeniul justiţiei constituţionale, pentru activitatea de garantare a supremaţiei Constituţiei, a valorilor sale şi a parcursului democratic al statului român, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Enache Marian, judecător, Preşedinte al Curţii Constituţionale a României, doamnei Stanciu Livia-Doina, judecător, Curtea Constituţională a României, şi domnului Varga Attila, judecător, Curtea Constituţională a României”, informează Administraţia Prezidenţială.
Marian Enache a fost membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei juridice, de disciplină, şi imunităţi, membru al Comisiei de validare din Camera Deputaţilor. În anul 1993, Marian Enache a fost consilier prezidenţial în cadrul Direcţiei Juridice a Preşedinţiei României, iar apoi, până în 1996, a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova.
Livia-Doina Stanciu, născută în Galaţi, a fost numită judecător al CCR de către preşedintele României în 2016, pentru un mandat de nouă ani, între 2010 şi 2016 fiind preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Magistrat de carieră, Livia Stanciu este doctor în Drept. Livia Stanciu a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană (2012 – iulie 2016), iar din anul 1999 este membru al Asociaţiei Internaţionale de Drept Penal, Paris. Livia Stanciu a mai fost reprezentant al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cadrul Reţelei Judiciare Române în materie penală (2010 – iulie 2016), reprezentant al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii (2005-2008 şi 2008-2011), formator la Institutul Naţional al Magistraturii – formarea iniţială şi formarea continuă a magistraţilor: disciplina Drept penal şi drept procesual penal (2004 – prezent), lector universitar, Universitatea „Danubius”, din Galaţi (2000-2005), unde a ţinut cursuri de Drept penal, lector universitar la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi (1998-2005), scrie News.ro.
Attila Varga, numit judecător al Curţii Constituţionale, în 2016, de către Camera Deputaţilor, pentru un mandat de nouă ani, este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca în 1986 şi a devenit doctor în ştiinţe juridice, specializarea Drept constituţional, în 2006, cu teza „Constituţionalitatea procesului legislativ”. Între 2001-2003 a fost secretarul Comisiei parlamentare de redactare a proiectului de lege de revizuire a Constituţiei României. Attila Varga este autor a cinci volume (cursuri şi monografii) şi a peste 50 de lucrări ştiinţifice.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News