1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeȘtirile zileiPreședintele Ferdinand Marcos din Filipine merge să-l întâlnească pe președintele Xi Jinping...

Președintele Ferdinand Marcos din Filipine merge să-l întâlnească pe președintele Xi Jinping al Chinei

Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr va zbura marți la Beijing pentru o vizită de trei zile, în timpul căreia este așteptat să discute, printre altele, cu președintele Xi Jinping, activitățile Beijingului în disputată Mare a Chinei de Sud, pe care Manila le descrie drept ilegale.


Vorbind înainte de zborul său, Marcos a spus că așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu președintele Xi Jinping și că „problemele dintre cele două țări ale noastre sunt probleme care nu ar trebui să apară între două țări prietene precum Filipine și China”, potrivit Reuters.

Președintele Ferdinand Marcos din Filipine va avea o a doua întâlnire cu Xi Jinping după cea din noiembrie 2022


Aceasta va fi a doua întâlnire față în față dintre Marcos și Xi după întâlnirea lor din noiembrie din Thailanda și vine în momentul în care Filipine și-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitățile de construcții raportate din China și la „înmulțirea” navelor Beijingului în apele disputate din sudul Mării Chinei.

Guvernanți, încă nu sunteți în avionul spre Beijing?

Poate că informația, potrivit căreia se detensionează relația dintre SUA și China, în virtutea “intereselor comune”, n-a ajuns încă la Guvernul României. Doar căderea a două rachete pe un hambar din Polonia, aflat la graniță cu Ucraina, e mai comentată decât amantlâcul Anei Maria Prodan.

Suntem datori să le aducem aminte, mai ales celor cu cașul la gură, că relațiile sino-americane au fost mediate de către România, fapt evidențiat și de Henry Kissinger în cartea sa “Despre China.”

“Relațiile dintre China și România erau atât de strânse, pe timpul lui Ceaușescu, încât România a jucat chiar un rol de mediere între SUA și China”, spunea vicepreședintele american în lucrarea sa.

Mai mult, Republica Socialistă România a fost cel de-al treilea stat din lume care a recunoscut independența Chinei, în anul 1949.

Să-i spună lui mutu’ că nu va fi un nou Război rece!
În timpul conferinței de presă comune din Bali, cei doi lideri ai marilor puteri ale lumii, Joe Biden și Xi Jinping, au subliniat că sunt multe interese comune și că trebuie evitat cu orice preț un nou Război rece. “Conflictul în competiția dintre cele două puteri mondiale poate fi evitat”, a conchis Joe Biden, prezent la Conferința G 20 din Bali.

S-a vorbit mult despre sinceritate și de înțelegere că nicio supraputere nu poate trece linia roșie. Asta cu referire la Taiwan, unde China dorește să-și mențină autoritatea.

Biden a declarat reporterilor prezenți în insula indonesiană că cei doi lideri „au fost sinceri și clari, unul cu celălalt, pe toată linia”, adăugând: „Sunt absolut convins că nu trebuie să existe un nou Război Rece”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Care ar fi veștile proaste ale lui Stoltenberg?

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească de ”veşti proaste” în Războiul din Ucraina. Care ar fi acestea? Presa...

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul general al ONU

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la New York, s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, António Guterres. Întâlnirea de la sediul ONU a avut...
Ultima oră
Pe aceeași temă