1.3 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeȘtirile zileiPreședintele Chinei Xi Jinping „cimentează” legăturile cu președintele din Belarus Alexander Lukașenko

Președintele Chinei Xi Jinping „cimentează” legăturile cu președintele din Belarus Alexander Lukașenko

Președintele Chinei Xi Jinping și președintele din Belarus Alexander Lukașenko au încheiat miercuri o serie de acorduri pentru a construi un parteneriat „pentru orice vreme” între țările lor, pe fundalul războiului din Ucraina.


Întâlnirea lor de la Beijing a reunit doi dintre liderii străini pe care președintele rus Vladimir Putin se bazează cel mai mult pentru sprijin în timp ce armata sa se luptă să atingă obiectivele invaziei sale de un an, potrivit Reuters.


În comentariile televizate, Xi a spus că țara sa, China, este dornică să întărească încrederea și cooperarea cu Belarus „având în vedere instabilitatea și turbulența situației internaționale”.

Președintele Chinei Xi Jinping și cel din Belarus Alexander Lukașenko s-au întâlnit ca să stabilească rapid o cooperare între țările lor


Lukașenko a spus că întâlnirea are loc „într-un moment foarte complicat, care necesită noi abordări neortodoxe și decizii politice responsabile. Acestea trebuie să vizeze în primul rând prevenirea unei coborâri necontrolate într-o confruntare globală care nu are câștigători”.


Cele două țări au semnat o serie de documente de cooperare în economie și comerț, industrie, agricultură, știință și tehnologie, sănătate, turism și sport, a informat Xinhua News.

Putin spune că Rusia „nu are vreun interes” să absoarbă Belarus

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că Rusia „nu are niciun interes” să absoarbă Belarus, cel mai apropiat aliat al său, foarte dependent de Moscova pentru aprovizionarea cu gaze şi petrol, notează AFP.

„Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur şi simplu nu are sens”, a declarat Putin în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko, la finalul întrevederii lor la Minsk.

Liderul de la Kremlin a insistat asupra legăturilor strânse dintre cele două ţări, „cei mai apropiaţi aliaţi şi parteneri strategici” care rezistă „eficient” sancţiunilor occidentale.

În timpul acestor discuţii considerate de Putin „substanţiale”, Moscova şi Minskul au convenit să-şi consolideze cooperarea în „toate domeniile”, în special în sectorul apărării, potrivit agerpres.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Industria zahărului, în colaps din cauza importurilor ucrainene. Ce vor cultivatorii

Industria zahărului din România este în colaps, susține Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, care solicită Guvernului să blocheze 3-4 luni,...

Ce-i de făcut  azi în România?

Schimbările democratice consacrate de Constituție (1992) au dus și în România la libertăți și drepturi fundamentale de care să se poată bucura fiecare cetățean....

RL a avut dreptate în legătură cu majorările salariale din Educație. Deca, încurcată în procente și legislație

Așa cum a anunțat cotidianul național “România liberă”, angajați din sistemul de învățământ nu pot spera la o majorare salarială, în medie, mai mare...
Ultima oră
Pe aceeași temă