27 C
Bucharest
Wednesday, 31 May 2023
HomeInternaționalPutin spune că Rusia „nu are vreun interes” să absoarbă Belarus

Putin spune că Rusia „nu are vreun interes” să absoarbă Belarus

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că Rusia “nu are niciun interes” să absoarbă Belarus, cel mai apropiat aliat al său, foarte dependent de Moscova pentru aprovizionarea cu gaze şi petrol, notează AFP.

“Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur şi simplu nu are sens”, a declarat Putin în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko, la finalul întrevederii lor la Minsk.

Liderul de la Kremlin a insistat asupra legăturilor strânse dintre cele două ţări, “cei mai apropiaţi aliaţi şi parteneri strategici” care rezistă “eficient” sancţiunilor occidentale.

În timpul acestor discuţii considerate de Putin “substanţiale”, Moscova şi Minskul au convenit să-şi consolideze cooperarea în “toate domeniile”, în special în sectorul apărării, potrivit agerpres.ro.

Putin spune că Rusia nu are vreun interes să absoarbă Belarus, continuând însă să antreneze soldați belaruși

Acestea sunt “măsuri comune pentru asigurarea securităţii” celor două ţări, “livrări reciproce de arme”, precum şi fabricarea în comun de armament, a precizat Putin.

Rusia va continua, de asemenea, să antreneze soldaţi belaruşi pentru a pilota avioane belaruse proiectate de sovietici, capabile să transporte bombe nucleare, potrivit aceleiaşi surse.

“Am testat aceste avioane în Rusia şi le pregătim acum”, a spus la rândul său Lukaşenko, subliniind totodată că “aceasta nu este o ameninţare pentru nimeni”.

“Rusia se poate descurca fără noi, dar noi nu ne putem lipsi de ea”, a argumentat el în continuare.

“Suntem capabili să ne protejăm independenţa pe cont propriu, fără Rusia? Nu!”, a adăugat preşedintele belarus.

“Şi dacă cineva crede că ar putea să ne despartă astăzi, să ne dezbine, nu va reuşi”, a mai spus Aleksandr Lukaşenko.

Aliat al Rusiei, Belarus a servit drept bază pentru trupele ruse pentru ofensiva lor împotriva Ucrainei de la sfârşitul lui februarie, dar armata belarusă nu a luat parte până în prezent la luptele de pe teritoriul ucrainean.

La mijlocul lunii octombrie, Belarus şi Rusia au anunţat crearea unei forţe militare comune, în scopuri pur “defensive”, potrivit Minskului, citat de AFP.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ruleta pentru începători: istoria, tipuri de pariuri și sfaturi!

Ruleta este unul dintre cele mai populare jocuri de cazinou, deoarece este ușor de învățat, dar oferă și o varietate de moduri de pariuri...

Ultima ofertă a Guvernului, aceeași Mărie, cu altă pălărie. Suma este cam tot de 4.000 lei până la finalul anului

Dacă Guvernul propusese vouchere în valoare de 4.000 de lei în acest an, iar cadrele didactice au respins oferta, acum ultima variantă a Guvernului...

Ironia lui Ciolacu, la cote maxime: Să fie sănătoși cei care îi cer demisia lui Câciu – VIDEO

Vina pentru gaura din bugetul statului nu îi aparține ministrului de finanțe, Adrian Câciu (PSD), susține viitorul premier al țării Marcel Ciolacu. Vinovatul principal...
Ultima oră
Pe aceeași temă