8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPolonia se distanțează de Ungaria după ce Viktor Orban nu a condamnat...

Polonia se distanțează de Ungaria după ce Viktor Orban nu a condamnat intervenția Rusiei în Ucraina

Polonia s-a delimitat de Ungaria față de intervenția Rusiei în Ucraina după ce Viktor Orban nu a denunțat conflcitul pornit de Vladmir Putin în 24 februarie 2022.

Unul dintre cei mai importanţi politicieni polonezi, Jarosław Kaczyński, l-a criticat vineri pe premierul ungar Viktor Orbán pentru că a refuzat să condamne Rusia pentru uciderea în masă a civililor din Bucea, Ucraina.

„Evaluarea mea este fără echivoc negativă, trebuie să recunosc că totul este foarte trist”, a declarat Kaczyński, vicepremier şi lider al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie, la Radio Plus. „Când Orbán spune că nu poate vedea ce s-a întâmplat la Bucea, trebuie sfătuit să meargă la un oftalmolog”, a spus el.

În prima sa conferinţă de presă după ce a câştigat un al patrulea mandat, Orbán a declarat că l-a sunat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru a cere o „încetare imediată a focului” în Ucraina, dar a refuzat, de asemenea, să condamne în mod explicit Rusia în legătură cu evenimentele de la Bucea, spunând că o anchetă ar trebui să vină mai întâi, deoarece „trăim într-o perioadă de manipulare în masă”, potrivit Politico.

După ce trupele ruseşti s-au retras săptămâna trecută din Bucea, un oraş aflat la periferia Kievului, autorităţile ucrainene au descoperit drumuri pline de cadavrele unor persoane care fuseseră legate şi împuşcate de la mică distanţă, precum şi gropi comune ale locuitorilor din zonă. Oficialii ruşi au respins în repetate rânduri acuzaţiile potrivit cărora trupele lor ar fi responsabile, ministrul de externe Serghei Lavrov declarând marţi că scenele au fost o „provocare” a Ucrainei menită să perturbe negocierile de pace în curs.

Războiul din Ucraina a tensionat alianţa de obicei strânsă dintre Polonia şi Ungaria, legăturile strânse şi continue ale lui Orbán cu Putin atrăgând în special furia Varşoviei. Polonia a fost unul dintre cei mai înverşunaţi susţinători europeni ai unui embargo energetic rusesc, în timp ce Ungaria a respins o astfel de măsură, numind-o „linie roşie”, conform epicnews.ro.

Polonia nu e de acord cu Ungaria privind intervenția Rusiei în Ucraina, dar Viktor Orban a fost conciliant față de polonezi recent

Cu toate acestea, Orbán a adoptat un ton conciliant faţă de Varşovia în discursul său de miercuri, susţinând că „alianţa Ungariei cu Polonia trebuie să fie consolidată, deoarece nu putem rămâne singuri în această furtună”.

Cele două ţări conduse de populişti se protejează reciproc de eforturile UE de a le determina să se conformeze statului de drept şi standardelor democratice ale blocului.

Însă, în interviul de vineri, Kaczyński a criticat din nou dialogul continuu al liderului ungar cu Putin şi a avertizat că acest lucru ar putea avea implicaţii asupra alianţei Varşovia-Budapesta.

„Nu putem coopera aşa cum am făcut-o în trecut dacă acest lucru continuă”, a spus el.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă