9.8 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Ștefan Dănilă, fost șef al SMG: Strategia militară a României trebuie armonizată cu cea a SUA

O revizuire a Strategiei Naţionale de Apărare a României, care datează din anul 2016, „ar putea fi utilă şi necesară” în contextul Strategiei de Securitate Naţională a Statelor Unite, promovată de președintele Trump, consideră Ștefan Dănilă.

„Adaptarea politicii noastre externe la noua politică americană este deosebit de importantă. Administraţia americană este mai pragmatică şi mai realistă. Îşi doreşte parteneriate solide şi va sprijini aliaţii şi partenerii, dar nu pe cei care doar se declară astfel, însă acţionează contrar intereselor americane”, subliniază fostul șef al SMG.

În opinia acestuia, investiţiile americane în statele partenere sunt susţinute de preşedintele Trump doar în condiţiile în care se asigură o competitivitate în acord cu legile americane, iar mediul de afaceri are aceleaşi caracteristici, în care statul să se implice doar printr-o fiscalitate predictibilă şi corectă, cunoscută public. „Orice implicare care să favorizeze unul dintre competitorii bine şi destul de des menţionaţi, respectiv China şi Federaţia Rusă ar însemna asocierea cu una dintre acestea şi abordarea ca atare”, avertizează Ștefan Dănilă.

De asemenea, „statele identificate ca principale ameninţări la securitatea SUA, Coreea de Nord şi Iranul trebuie să fie considerate ca state nefrecventabile de către diplomaţia românescă, de la cel mai înalt nivel. A revedea şi poziţiile noastre în acordurile şi tratatele multinaţionale agreate uneori mult prea uşor şi prea puţin evaluate în contextul propriului interes poate fi posibil şi poate fi un semnal de parteneriat serios şi credibil”, spune fostul șef al SMG.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă