13.9 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Senatul a aprobat Legea carantinei. Direcțiile de Sănătate pot decide carantina obligatorie

Senatul României, în calitate de Cameră decizională, a aprobat, în seara zilei de joi, 16 iulie, legea care reglementează izolarea, carantina și spitalizarea persoanelor suspecte sau infectate cu coronavirus.

Proiectul a fost aprobat cu 115 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și trei abțineri. Printre cei care au votat împotrivă s-a numărat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Camera Deputaților aprobase proiectul încă de acum o săptămână, dar față de varianta propusă de Guvern și aprobată de Camera Deputaților, Senatul a venit cu propriile sale modificări.

„Măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu; b) au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată a fi infectată de o boală infecto-contagioasă”, precizează legea aprobată de Senat.

„În situaţia în care aceste persoane refuză măsura carantinării la domiciliu sau la altă locaţie declarată de acestea, precum şi atunci când persoanele în cauză încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deşi au consimţit-o anterior, medicul sau organele de control recomandă iar reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, dacă acestea constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase, cu risc iminent de transmitere comunitară”, menționează textul legii. 

Senatul a retras din varianta pe care a aprobat-o acele articole care ar fi permis ca statul „să confiște bunuri sub motiv de pandemie”, a anunțat senatorul Robert Cazanciuc (PSD). 

Legea votată de Senat, în calitate de Cameră decizională, va fi înaintată spre promulgare șefului statului.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă