13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăO sfidare la adresa Curții Constituționale? Săseanu și Popescu rămân în fruntea...

O sfidare la adresa Curții Constituționale? Săseanu și Popescu rămân în fruntea TVR și SRR

Directorii generali interimari ai Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), Ramona Săseanu și Liviu Popescu, rămân pentru moment în funcții. Curtea Constituțională (CCR) a decis încă din luna iunie că numirile lor la TVR și SRR încalcă Legea fundamentală.

Mandatele lui Săseanu și Popescu au fost prelungite de Guvern prin ordonanță de urgență, iar Camera Deputaților a luat act de prelungirea acestora, în ciuda faptului că ei au fost numiți printr-o procedură neconstituțională.

Camera Deputaţilor a fost convocată ieri în sesiune extraordinară, printr-o decizie a Biroului Permanent. Pe ordinea de zi s-a aflat informarea plenului cu privire la emiterea ordonanței de urgență care prelungește interimatele în fruntea televiziunii și radioului publice, în timpul vacanţei Legislativului.

O improvizație legislativă

Acțiunea a provocat însă nemulțumiri în rândul opoziției. PSD susține că această convocare a Camerei este cinică şi reprezintă o sfidare publică.

„Convocarea Camerei Deputaţilor într-o sesiune extraordinară pentru a valida o improvizaţie legislativă menită să-i păstreze pe acoliţii puterii în funcţiile de şefi la televiziunea şi radioul public este cinică şi reprezintă o sfidare publică în condiţiile în care puterea actuală, în pofida solicitărilor repetate ale PSD, refuză să includă pe ordinea de zi a sesiunilor parlamentare extraordinare legea consumatorului vulnerabil. E un violent contrast între mobilizarea actualei puteri pentru interesele sale partizane şi nepăsarea faţă de interesele milioanelor de români”, susţin social-democraţii într-un comunicat de presă.

Social-democrații mai spus că interimarul celor doi riscă să paralizeze cele două instituții publice.

„Nepăsarea, incompetenţa şi preocuparea strictă a partidelor puterii doar pentru campaniile electorale interne au dus SRTV şi SRR într-o situaţie limită. Interimatul celor doi şefi numiţi politic expiră şi cele două instituţii riscă să fie paralizate din vina puterii, care a refuzat să parcurgă procedura legală. Curtea Constituţională a decis deja cu unanimitate de voturi că numirile făcute de coaliţia de guvernare la TVR şi Radio România sunt neconstituţionale”, afirmă PSD.

Social-democraţii anunţă în context că vor ataca OUG la Curtea Constituţională, „imediat ce va fi posibil”. Însă PSD va avea posibilitatea de a ataca legea de aprobare a OUG, după ce aceasta va fi votată.

„Guvernul Cîţu sfidează însă din nou legea şi prelungeşte interimatele modificând prin OUG o lege organică, legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTV şi SRR. PSD va rămâne consecvent şi, imediat ce va fi posibil, va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind aprobarea acestei OUG abuzive”. PSD

Potrivit proiectului de ordonanţă, în cazul în care desemnarea conducerii TVR și SRR nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de administraţie, dar fără a depăşi cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului.

Numiri neconstituționale

Numirea directorilor celor doi au fost declarate neconstituționale, după cum a decis, pe 17 iunie, CCR.

„Pentru pronunțarea acestor soluții, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituțional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală”, a transmis Curtea.

CCR a arătat că parlamentarii ar fi „nesocotit” prevederile art.19 și 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de adiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

Coaliția de guvernarea a decis, în mai, numirea în funcția de director general interimar al TVR a Ramonei Săseanu-Moroșanu, iar în funcția de director al radio-ului public a lui Liviu Popescu.

Una dintre primele decizii ale lui Săseanu atunci când s-a instalat în fruntea TVR a fost mutarea emisiunii lui Ionuț Cristache din prime time. În ultimele luni, premierul Florin Cîțu și alți reprezentanți ai coaliției guvernamentale au fost invitați cu precădere la emisiunile TVR de la orele de maximă audiență.

Citește și: Ionuț Cristache dă în judecată TVR după ce i-a fost mutată emisiunea din prime-time

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU