18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăPNL merge mai departe cu organizarea Congresului

PNL merge mai departe cu organizarea Congresului

Liberalii nu vor să renunțe la organizarea Congresului de sâmbătă, spunând că au și variante de rezervă, în condițiile creșterii numărului cazurilor de infectări cu COVID-19. Numărul cazurilor raportate a depășit 5 mii, iar coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a spus că în jurul datei de 15 octombrie ar putea ajunge chiar și la 20.000 pe zi.

Una dintre propuneri a venit de la preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că e posibil ca Congresul să se facă în aer liber. Întrebat, după Consiliul Naţional al PNL ce vor face liberalii, dacă nu îşi vor putea organiza Congresul la Romexpo, aşa cum e stabilit acum, Orban a spus: „Noi am discutat şi am pregătit şi variante de rezervă, să facem în aer liber, cu două locaţii posibile, fie Stadionul Arcul de Triumf, fie Romaero, din câte am înţeles. Aceste chestiuni ţin de Comisia de organizare a Congresului care este condusă de domnul Stolojan”.

Orban a acuzat și sistemele de control al votului, puse la punct de filialele care îi sunt potrivnice – un sistem prin reprezentanţi şi un sistem prin fotografierea buletinului de vot. „Există astfel de discuţii în grupuri restrânse în conducerile unor filiale care îl susţin pe Florin Cîţu, nu în filialele care mă sprijină pe mine. (…) Eu îndrăznesc să nădăjduiesc că şi minţile mai înfierbântate care încearcă să determine acest control care îi va împiedica pe oameni să voteze cu mine vor renunţa la această tentativă, pentru că altfel noi suntem pregătiţi la orice fel de control exercitat asupra votului să luăm atitudine”, a menţionat Orban.

La rândul său, subprefectul Antonela Ghiţă a declarat că, la rata actuală de incidenţă COVID-19 din Capitală, la Congresul PNL pot participa peste 2.500 de persoane doar dacă toţi participanţii sunt vaccinaţi. „Astăzi, pentru că avem 2,33 la mie, condiţiile de desfăşurare a unui astfel de eveniment înseamnă 2.500 de persoane maxim în interior care au dovada vaccinării, testului PCR negativ sau trecerii prin boală sau peste 2.500 de persoane, doar dacă toate persoanele sunt vaccinate şi au trecut 10 zile de la schema completă de vaccinare”, a spus Antonela Ghiţă.

Ce se va întâmpla cu sigla PNL?

Liberalii au avut discuții și despre modificarea siglei partidului, o propunere în acest sens venind de la preşedintele Comisiei de statut a liberalilor, Cătălin Boboc, în şedinţa Consiliului Naţional.

Boboc a propus, în Consiliul Naţional al PNL care s-a desfăşurat sâmbătă la Palatul Parlamentului, să fie eliminate steluţele de pe sigla partidului, în urma unei notificări primite de la Consiliul Europei „Este o modificare care survine în urma unor notificări pe care le-am primit de la Consiliul Europei, chiar şi o decizie în acest sens, şi suntem obligaţi să facem această modificare, pentru că altfel, probabil că sancţiunile vor fi şi altele”, a spus Boboc.

Ludovic Orban a menţionat, la finalul şedinţei, că această propunere nu a fost discutată cu el şi nu a fost supusă votului în Biroul Politic Naţional al PNL și că este o propunere „profund dăunătoare” pentru un partid european.

Pe de altă parte, Orban a atras atenția că partidul „a pierdut masiv din încredere”. „Până în data de 30 mai, lucrurile au funcţionat. PNL a fost stabil, pe un scor de 26-27%. Percepţia asupra PNL a fost o percepţie bună şi PNL avea un potenţial semnificativ de creştere. (…) Din păcate, după data de 30 mai, a fost declanşată o competiţie în PNL care s-a transformat, din păcate, într-o luptă foarte dură, o luptă în care cele două părţi care au fost implicate în competiţie nu s-au sfiit să folosească instrumente care nu sunt specifice democraţiei şi PNL”, a spus Orban.

„Există astfel de discuţii în grupuri restrânse în conducerile unor filiale care îl susţin pe Florin Cîţu, nu în filialele care mă sprijină pe mine. (…) Eu îndrăznesc să nădăjduiesc că şi minţile mai înfierbântate care încearcă să determine acest control care îi va împiedica pe oameni să voteze cu mine vor renunţa la această tentativă”. LUDOVIC ORBAN, PREȘEDINTE PNL

40 de filiale au votat moțiunea lui Cîțu

La rândul său, premierul Florin Cîţu a declarat că moţiunea „România liberală”, cu care el candidează la preşedinţia PNL, a fost votată de 40 de filiale ale partidului din 41.

„La precedentul Consiliu Naţional mi-am anunţat candidatura pentru preşedinţia PNL şi atunci aveam în spate o echipă cu care am pornit la drum, dar am spus din primul moment că voi construi şi obiectivul era de a aduce în spatele meu întreg PNL după acest congres. Astăzi, după ce s-au votat moţiunile, sunt 40 de filiale care au votat moţiunea ‘România liberală’, dintre care 34 au votat doar moţiunea ‘Romania liberală’. Nu este o surpriză pentru mine că membrii PNL vor o Românie liberală”, a spus Cîţu la Consiliul Naţional al PNL.

Citește și: Orban le cere tinerilor să-l voteze

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă