19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăPoliticăParlamentarii revin la muncă după vacanța de iarnă

Parlamentarii revin la muncă după vacanța de iarnă

Parlamentarii revin de mâine la muncă, iar printre subiectele fierbinți pe masa discuțiilor se află prețul energiei, certificatul verde și desființarea SIIJ.

Aleșii revin la muncă, dar au multe legi de adoptat

Parlamentarii vor fi convocați de marți, 1 februarie, în prima sesiune a anului 2022 şi vor avea în atenție mai multe proiecte de lege importante, care vizează domenii precum justiția, sănătatea sau economia.

Cele două partide mari aflate la Guvernare pare că nu se înțeleg sub nicio formă asupra legilor care vor fi votate. Ce vrea PSD, nu vrea PNL și invers.

Senatorii şi deputaţii urmează să aprobe Ordonaţa de Urgenţă, adoptată recent de Guvern, privind noua schemă de compensare şi plafonare, şi ar putea extinde perioada de aplicare şi la luna ianuarie, aşa cum ar dori PSD, însă ne reamintim că recent Ministrul Justiției din partea PNL a precizat că legea nu poate fi aplicată retroactiv.

Certificatul verde dorit de PNL, îngropat de PSD

Un proiect de lege care a rămas în dezbaterea Camerei Deputaților din sesiunea trecută este cel care instituie obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă. Documentul a fost inițiat de PNL și prevedea inițial doar pentru personalul medical această obligativitate. Doar că PSD nu și-l mai dorește.

“Cred că am dat zeci de explicaţii, în ceea ce priveşte certificatul verde, atât eu cât şi colegii mei, cât şi coaliţia cât şi ministrul. Este tardivă o lege cu certificatul, în acest moment, este tardiv. Mai mult, ştiu că este o Ordonanţă de Urgenţă în vigoare, în ceea ce priveşte certificatul verde”, declara Marcel Ciolacu.

Pe agenda parlamentarilor mai figurează și modificarea Legii offshore. Documentul care blochează demararea unor importante proiecte energetice în Marea Neagră urmează să fie revizuit în prima jumătate a acestui an. PNL dorește această lege, PSD se opune. Florin Cîțu spunea că adoptarea acestei legi este o prioritate. ,,O urgenţă pentru această sesiune, şi aş spune eu în primele săptămâni din această sesiune, o reprezintă adoptarea legii offshore, care ţine de această securitate energetică a României”, a spus recent Florin Cîţu, în fața jurnaliștilor.

Legat de secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), aceasta va fi desfiinţată până la sfârşitul lunii martie, conform programului de guvernare, spunea ministrul Cătălin Predoiu.

Legea salarizării, pe agenda Parlamentului

O provocare pentru PSD şi PNL este şi pregătirea unei noi legi a salarizării, în care să fie rezolvată şi problema sporurilor, astfel încât să nu se mai ajungă la cazuri în care acestea ajung practic să dubleze venitul de bază. La nivel guvernamental, un proiect din perioada Guvernului Cîţu prevedea că sporurile pot ajunge la maximum 20% din salariul de bază.

PSD a avut deja o ședință de partid înainte de începerea activității parlamentare și urmează să mai anunțe noi măsuri și cu privire la creșterea pensiilor. Astfel, așteptăm decizii importante cu privire la soarta facturilor la gaze și energie, certificatul verde, legea offshore, legea salarizării, a pensiilor și desființarea SIIJ.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă