15.4 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Liviu Dragnea va decide viitorul României până în 2040

 

Prin proiect, se instituie obligaţia elaborării şi actualizării Strategiei de dezvoltare economică şi socială a României pe termen lung, denumită Strategia ”România 2040” . Strategia se va elabora prin consens naţional şi va cuprinde scenarii şi politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate.

Conform acestuia, strategia se va elabora sub directa responsabilitate a Parlamentului, de către Comisia ”România 2040”, care va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Coordonarea metodologică şi ştiinţifică a activităţii comisiei precum şi a întregului proces de elaborare a strategiei vor fi realizate de Consiliul de Programare Economică şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Comisia ”România 2040” îşi va desfăşura activitatea în perioada 1 iunie 2018 – 1 iunie 2019, atât în cadrul unor reuniuni lunare în plen, cât şi în mod curent, prin realizare de lucrări de fundamentare şi sinteză. Comisia este alcătuită din: reprezentanţi ai Guvernului, ai Preşedinţiei României, ai partidelor parlamentare, ai comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor,  ai Academiei Române, ai Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar desemnaţi de conducerea Comisiei ”România 2040”, la propunerea Consiliului de Programare Economică. La şedinţele comisiei pot participa, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice, organismelor neguvernamentale, ai sindicatelor şi patronatelor, în baza convocărilor nominale. Comisia va organiza dezbateri publice, sub forma unor forumuri naţionale, cu participare deschisă, în care se vor prezenta rezultatele de etapă.

 

Strategia, obligatorie pentru guvernele următoare

Strategia se va fundamenta pe baza prognozelor macroeconomice şi a scenariilor de dezvoltare alternative realizate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi avizate de Consiliul de Programare Economică. Strategia de dezvoltare se va elabora prin fundamentarea a trei scenarii: optimist, moderat şi pesimist, diferenţiate în raport cu premisele, obiectivele şi liniile directoare stabilite de Comisia ”România 2040”. Strategia ”România 2040” se va corela cu Planul naţional de adoptare a monedei euro, precum şi cu strategiile sectoriale aprobate de către Guvern, se mai arată în proiect.

Activitatea comisiei se va finaliza cu proiectul următoarelor documente: a) Declaraţia politică de asumare a Strategiei naţionale pe termen lung ”România 2040”; b) Strategia naţională pe termen lung ”România 2040”; c) Prognozele şi scenariile de dezvoltare, precum şi detalierea acestora sub forma unui raport de fundamentare; d) Propuneri de actualizare a strategiilor sectoriale şi principalelor politici publice necesare pentru implementarea Strategiei ”România 2040”.

”Odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, se instituie obligativitatea includerii în programele de guvernare aprobate în Parlament a principalelor obiective strategice prevăzute în Strategia <<România 2040>>, se menționează în proiectul de lege. La elaborarea proiectului legii bugetului de stat, autoritatea administraţiei publice centrale responsabilă cu finanţele publice va lua în considerare cu prioritate prevederile Strategiei ”România 2040”. Pentru eficientizarea cheltuielilor, se instituie obligativitatea Guvernului de a continua programele şi proiecte de dezvoltare ce decurg din Strategia ”România 2040”. Guvernul are obligaţia de a aplica Strategia ”România 2040”, prin ”elaborarea aprofundată de politici sectoriale pe termen scurt şi mediu”.

 

 

PNL cere retragarea proiectului

Liberalii critică dur proiectul, cerând Guvernului Dăncilă să renunțe la promovarea acestui act normativ. PNL a semnalat apariţia acestui proiect de lege, precizând că a luat act cu ”stupoare” de intenţia Guvernului Dăncilă – Dragnea de a adopta un proiect de lege care îşi propune nici mai mult nici mai puţin decât să reglementeze cine stabileşte viitorul României în următorii 22 de ani.

”Iar dacă acest lucru nu ar fi fost suficient, cel care ar urma să conducă forul menit să stabilească încotro se îndreaptă România este nimeni altul decât condamnatul Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Acest proiect de lege trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reuşit nici până acum să asimileze în mod real valorile democraţiei. Practic, cetăţenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus, în alegeri, în privinţa direcţiei pe care o urmează România, întrucât tot ceea ce va stabili „Comitetul lui Dragnea” devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior”, se arată într-un comunicat al PNL.

În opinia liberalilor, este inadmisibil ca, după numai aproape un an şi jumătate de guvernare catastrofală, în care au fost deturnate toate echilibrele economice ale României, Partidul Social Democrat condus de Liviu Dragnea să forţeze perpetuarea unui climat toxic pentru interesele cetăţenilor acestei ţări în următoarele două decenii.

 

 

Planurile PSD

Despre această strategie, Liviu Dragnea a vorbit la congresul extraordinar al PSD din 18 martie. Reprezentanţii social-democraţilor prezenţi la congres au votat în unanimitate în favoarea începerii dezbaterilor pentru cinci convenţii naţionale. Este vorba despre: Convenţia naţională România 2040, Convenţia naţională pentru adoptarea monedei euro până în 2024, Convenţia naţională pentru preşedinţia Consiliului UE, Convenţia naţională pentru cultură, Convenţia naţională pentru egalitatea de gen ”România paritară”.

Convenţia naţională România 2040 va viza politicile de dezvoltare şi principalele linii de dezvoltare strategică a ţării în următoarele două decenii.

”Este cel mai amplu program la care PSD a început să lucreze şi care va fi lansat în dezbatere publică în următoarele luni şi care sper să găsească cât mai mulţi susţinători şi cât mai mulţi doritori să participe la realizarea şi completarea lui”,  completat explicat Dragnea.

Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Ultima oră
Pe aceeași temă