14.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis, discuție cu președintele Ucrainei. Ce au vorbit la telefon

Klaus Iohannis, discuție cu președintele Ucrainei. Ce au vorbit la telefon

Klaus Iohannis discuție cu președintele Ucrainei. Klaus Iohannis, a avut marți, o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski. Discuția a avut loc în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Ucraina. Însă, convorbirea a atins cel mai fierbinte și sensibil subiect și anume securitatea în zona de est a Europei. În același timp, Vladimir Putin a avut o întrevedere cu Victor Orban, premierul Ucrainei. Europa s-a împărțit de mult în tabere!

Klaus Iohannis a propus ca de acum încolo între România și Ucraina să se dezvolte o colaborare și mai strânsă pe plan economic, juridic, comercial și cultural. 

De asemenea, șeful statului român și-a arătat susținerea pentru continuarea negocierilor privind finalizarea Declarației comune privind perspectiva europeană a Ucrainei, document aflat în discuție în plan bilateral de anul trecut, cu luarea în considerare a elementelor de interes pentru România.

Klaus Iohannis, discuție cu președintele Ucrainei.  Au vorbit despre limba moldovenească

Președintele Klaus Iohannis a vorbit foarte mult despre situația minorității românești din țara vecină. El dorește soluționarea problemelor legate de drepturile persoanelor ce aparțin minorității române din Ucraina, îndeosebi privind protecția identității lingvistice a etnicilor români. 

În acest sens, Președintele României a cerut încă o dată ca autoritățile din Ucraina să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.

Salutând reluarea, în septembrie 2021, a rundelor de negociere la nivel de secretari ai Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea obținerii unor rezultate concrete, cât mai curând posibil, care să permită semnarea unui nou Protocol, precum și reluarea activității Comisiei în plenul său.

Klaus Iohannis discuție cu președintele Ucrainei
Preșdintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski,a mulțumit României pentru sprijinul oferit în cadrul NATO și al UE

Președintele Volodâmâr Zelenski a precizat  că înțelege preocupările României legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române și a promis că va veni cu soluții pentru rezolvarea tuturor problemelor. 

S-a discutat despre conflictul cu Rusia

Cei doi șefi de stat nu puteau să nu discute pe marginea conflictului existent între Ucraina și Rusia. Au vorbit îndelung despre situația securității în regiune. 

În acest context, Klaus Iohannis a ținut să menționeze încă o dată că România va sprijini ferm suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială. De asemenea, vom sprijini inclusiv  aspirațiile sale europene și euroatlantice.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că este inacceptabilă amenințarea cu folosirea forței și tentativa de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, precum și încercările de recreare a unor „sfere de influență”.  și a reafirmat susținerea puternică a României pentru dreptul Ucrainei de a-și alege propriile opțiuni de politică externă și de securitate.

Președintele României a reiterat sprijinul pentru politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea și a apreciat comportamentul responsabil al Ucrainei în vederea evitării creșterii tensiunilor.

La rândul său, Președintele Ucrainei a mulțumit României pentru sprijinul vocal și activ atât în cadrul Uniunii Europene, cât și al NATO.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Tornadele au devastat statul Texas din SUA. Sute de mii de oameni au rămas fără energie electrică

Rafalele de vânt au atins puterea uraganului, iar în unele zone au fost însoţite de grindină de mărimea unei mingi de golf, conform actualitate.org. Vremea...

Generalul israelian Yair Golan este noul şef al Partidului Laburist din Israel

Fostul general Yair Golan a fost ales marţi în funcţia de şef al Partidului Laburist din Israel, în timp ce această formaţiune de stânga,...

SUA consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne “limitată”

Statele Unite(SUA) consideră în continuare că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne "limitată", la două zile după un bombardament mortal asupra acestui oraş din...
Ultima oră
Pe aceeași temă