9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăGuvernul dă OUG pentru refacerea facturilor greșite la energie -VIDEO

Guvernul dă OUG pentru refacerea facturilor greșite la energie -VIDEO

Ministrul Energiei a declarat că furnizorii au obligația să recalculeze facturile emise eronat fără penalități în termen de 15 zile, timp în care se suspendă inclusiv o eventuală plată. Debranșările, interzise pe perioada OUG.

Ce prevede noua OUG?

„Așa cum Guvernul a promis, astăzi am introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori, emise eronat adică neaplicarea mecanismelor de plafonare și compensare. Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile.

De asemenea, pe perioada aceasta de 15 zile, se suspendă inclusiv o eventuală plată a acestora. De asemenea, pentru a preîntâmpina posibile eventuale abuzuri ale unei părți față de clienți, pe perioada prezentei ordonanțe de urgență, de plafonare și compensare, sunt interzise practic debranșările.

Exact ceea ce am promis am și făcut, începând de la data publicării în Monitorul Oficial a ordonanței Ministerului Muncii, prin care se reintroduce șomajul tehnic se modifică și alte acte normative, respectiv ordonanța 118 și legea 259”, a declarat ministrul Energiei.

Banii vor fi returnați

„Există procedură, regulament special pentru aceste diferende între client și furnizor, procedură stabilită de ANRE. Dacă diferența de sumă este mai mare de 100 de lei, atunci la cererea clientului, în termen de cinci zile, furnizorul are obligația de a efectua plata. Dacă diferența e mai mică de 100 de lei, atunci se recuperează din factura următoare”.

ANPC anunță peste 2 milioane de facturi stornate

ANPC anunță că la operatorul economic Electrica Furnizare, prin procesul verbal de constatare a contravenției, s-au stornat 2.232.224 de facturi la care nu se cuprinseseră conceptele de compensare/plafonare de la 1.11.2021, urmând a se emite un număr egal, în ogindă de facturi calculate conform normelor legale în vigoare. 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă