13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăGuvernul a adoptat măsuri de relaxare pentru sărbători, dar face apel la...

Guvernul a adoptat măsuri de relaxare pentru sărbători, dar face apel la responsabilitate

Carantina de noapte pentru persoanele nevaccinate va fi eliminată, iar masca va fi obligatorie în aer liber doar în locurile aglomerate. Totodată, petrecerile în localuri vor fi permise până dimineață, potrivit noilor măsuri de relaxare pentru sărbători care intră în vigoare chiar de mâine.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că noile măsuri adoptate de Guvern depind de comportamentul fiecăruia și a făcut apel la responsabilitate din partea fiecărui cetățean. Totodată, acesta a avertizat că restricțiile pot fi impuse din nou dacă numărul cazurilor de COVID va crește.

„Trebuie totuși să dăm oamenilor o speranță că în țara asta se poate trăi normal”, a transmis ministrul Sănătății.

Printre măsurile adoptate de Guvern se numără:

  • Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
  • Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -23,00;
  • Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
  • Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
  • Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Ministrul a anunțat că va fi demarată și o campanie de informare a populației, astfel încât românii să nu creadă că este vorba despre o relaxare totală a restricțiilor.

„Aceste măsuri luate de Guvern trebuie să fie primul pas din parteneriatul dintre populație, operatori economici, cu autoritățile. Consecințele pandemiei nu pot fi controlate mai bine decât dacă există acest parteneriat. Aceasta deschiderea din partea guvernului se datorează interesului pentru ca în România viața să capete aspecte de normalitate, dar nu putem ignora pericolele care urmează. Acest trend descendent trebuie să continue și să nu ne întoarcem la creșterea numarului de cazuri. Măsurile de relaxare din cursul verii au fost luate pe un trend crescator, acum e un trend descrescator. Dar trebuie să înțeleagă toată lumea că trebuie să respecte regulile. (…) Aceste măsuri de relaxare se pot schimba într-un timp foarte scrut dacă se schimbă trendul într-unul crescător”, a declarat ministrul Sănătății.

În plus, Rafila le recomandă celor care merg în vizită de sărbători să se testeze.

Ministrul Sănătății a mai precizat că este nevoie de un cadru legal mai dur pentru pedepsirea nerespectării măsurilor în vigoare.

Alexandru Rafila a declarat: “Cadrul legal actual nu permite decât aplicarea unor amenzi, care pentru unii operatori economici sunt neimportante și atunci tipul acesta de sancțiuni, gradual, care implică responsabilitatea agentului economic sigur trebuie revăzut”.

Închiderea activității, dar nu de la prima abatere, ar fi o propunere, a spus acesta.

Și secretarul de stat Raed Arafat, a spus că e nevoie de măsuri mai dure, care nu pot fi luate decât în Parlament.

Rafila spune că decât să existe reguli care nu sunt respectate, mai bine ca acestea să fie relaxate și să fie respectate „riguros”.

„Decât să avem reguli dure care nu sunt respectate e mai bine sa avem o relaxare cu o respectarea riguroasă a acestor reguli. În paralel ne pregătim și pentru situația apariției noii tulpini. (…) Faptul că avem patru zile, 24 și 25 decembrie, 31 și 1 ianuarie în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări, nu înseamnă că trebuie să transformăm aceste manifestări în vectori de transmitere. Nu ne dorim sancționarea, nu este cheia succesului, dar unde se impune aceste lucruri, vor fi puse în aplicare. Eu cred că principalii avocați ai respectării măsurilor trebuie să fie operatorii economici. Ei trebuie să asigure respectarea tuturor măsurilor la toate tipurile de activități pe care le realizează”, a spus ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că ministerul va monitoriza atent trendul pandemiei și că asupra măsurilor de relaxare se poate reveni dacă va crește numărul cazurilor.

AUR, nemulțumiți de noile măsuri

Formațiunea politică AUR și-a exprimat la scurt timp nemulțumirea cu privire la noile măsuri de relaxare aprobate de Guvern. Aceștia susțin că noile măsuri nu rezolvă nimic, ținând cont că cei nevaccinați nu vor putea să intre în mall, restaurant sau hotel fără certificat verde.

„Măsurile sunt jignitoare la adresa românilor cinstiți și muncitori, a căror singură vină este că nu s-au vaccinat”, susțin reprezentanții AUR.

Aceștia susțin că în continuare, se insistă cu restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești și segregarea pe criterii sanitare.

Claudiu Târziu, co-președinte AUR, a transmis conform unui comunicat transmis de formațiunea politică:

„Românii din țară, nevaccinați, nu vor putea nici acum să intre în centrele comerciale, în restaurante sau în hoteluri, fără a prezenta un certificat verde, iar românii din diaspora, care vor să vină acasă de sărbători, așa cum o fac an de an, vor fi întâmpinați cu ostilitate, ca niște teroriști: anchetați, puși să completeze formulare, carantinați sau constrânși să facă teste PCR. Pentru ce toată această bătaie de joc? Sunt românii noștri care muncesc afară și echilibrează balanța de plăți a țării. Cerem militarului Ciucă să îi trateze ca pe niște cetățeni liberi și demni ai statului de care aparțin, nu ca pe niște teroriști”.

Totodată, deputatul George Simion, co-președintele AUR susține că decizia lui Raed Arafat și Nicolae Ciucă induce panica în rândul populației și sunt menținute niște restricții aberante și discriminatorii.

Acesta susține că restricțiile pe care Guvernul a decis să le mențină trădeze mai degrabă „o apetență către dictatură, nu grija față de sănătatea românilor”.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă