3.8 C
București
marți, 30 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiPoliticăColaborarea dintre Parchetul General și SRI, o bombă cu ceas

Colaborarea dintre Parchetul General și SRI, o bombă cu ceas

Și anume, ca informațiile venite de la SRI să fie cunoscute numai de procurorul de caz, iar inculpatul și avocatul acestuia să nu poată avea acces la aceste informații. Mai mult, din fragmentul dat publicității de către Traian Băsescu, reieșea faptul că între SRI și DNA a existat chiar un plan de acțiune comun. Dacă protocolul dintre Parchetul General și SRI a fost desecretizat între timp, despre planul de acțiune dintre cele două instituții opinia publică nu a aflat mare lucru.

Augustin Lazăr se opune desecretizării procurorilor care au colaborat cu SRI

Tentativa Inspecției Judiciare de a face lumină în legătură cu procurorii care au colaborat cu SRI în instrumentarea dosarelor s-a lovit de opoziția Procurorului General, Augustin Lazăr. Acesta a încercat, să limiteze controlul Inspecției Judiciare în acest caz. „Nu vad ce relevanta ar avea pentru noi numele procurorilor”, a desclarat Augustin Lazăr în cadrul unei ședințe recente a CSM.

Mai mult, nemulțumit că Inspecția Judiciară a cerut nu doar numele procurorilor care au colaborat cu SRI, ci și mandatele de siguranță națională, Augustin Lazăr a trimis o adresă în care solicita membrilor CSM să blocheze verificările dispuse de Inspecția Judiciară. CSM, însă, a respins solicitarea Procurorului General.

Procurorii care au colaborat cu SRI riscă să fie excluși din magistratură

Miza acestui control demarat de Inspecția Judiciară este una foarte mare. Potrivit Legii 303/2004, procurorii care vor fi dovediți că au lucrat cu SRI ar trebui excluși din magistratură. Astfel, la articol 7 din respectiva Lege, la punctul 1 este trecută următoarea prevedere: “(1) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații”. Dar aceste dezvăluiri ar putea avea consecințe și mai grave la nivel simbolic, pentru că ar aduce în atenția publică o practică care vine în contradicție cu normele europene în materie.

Oficialii UE se delimitează de practica protocoalelor

În vizita sa la Bruxelles, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut întâlniri cu președintele și vicepreședintele Comisiei Europene. În timp ce vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a spus că existența acestor protocoale este un lucru grav, preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, ar fi spus că încheierea acestora nu doar că este gravă, dar încalcă şi principiile democraţiei. Este interesant faptul că președintele și vicepreședintele CE fac parte dintr-o familie politică diferită de cea a Vioricăi Dăncilă și a PSD.

Cele mai citite

Omicron a ajuns în Europa! 9 țări în care tulpina sud-africană a făcut victime

Varianta Omicron a coronavirusului a ajuns în mai multe țări din Europa. Nouă state au confirmat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană și...

De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Sărbătoarea de Sfântul Andrei aduce în atenția românilor mai multe tradiții și obiceiuri., iar oamenii pun la încolțit grâu în semn de belșug, după...

Peste 70 de români sunt blocați în Maroc! Doar două companii aeriene efectuează zboruri din regiune

Autoritățile din Maroc au închis granițele pentru două săptămâni pentru a se proteja de tulpina Omicron. Zeci de români sunt acum blocați în țară...
Ultima oră
Pe aceeași temă