10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăCîțu caută vinovați pentru creșterea numărului de cazuri de COVID-19

Cîțu caută vinovați pentru creșterea numărului de cazuri de COVID-19

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că va cere o anchetă la Ministerul Sănătății pentru a afla cum a fost pregătit valul 4 și a subliniat că cei care nu au ținut cont de ce a spus el vor fi responsabili. Ulterior, a acuzat AUR că este antivaccin, USR PLUS că nu face nimic și a cerut o anchetă la Primăria Capitalei. În iulie, premierul spunea că suntem pregătiți să învingem pandemia.

Marți s-a înregistrat un nou vârf, ajungându-se la cel mai mare număr de îmbolnăviri din acest an – 6.789 de cazuri, iar România e pe ultimele locuri din UE la procentul de persoane vaccinate.

„O să cer o anchetă, analiză, vreau să știu cum a fost pregătit valul 4 COVID. Știam că vine. Am spus că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secțiile ATI pentru Covid, am spus să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde. Aș vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătății acest val 4 și dacă nu s-a ținut cont de ce am spus eu, cine nu a ținut cont va fi responsabil. (…) E anormal și cineva trebuie să răspundă dacă valul 4 nu a fost pregătit, deși am tot vorbit despre asta toată vara”, a spus premierul.

Cîțu a spus că la ATI Covid sunt 1.024 de paturi, și că la venirea lui Cseke Attila la MS erau doar 600 de paturi, deși „am spus tot timpul că trebuie să fim la 1.600 de paturi ATI Covid”.

Lockdown-ul n-a ajutat deloc la nimic, doar întârzie lucrurile. Ca să scăpăm de pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Este singura soluţie. Avem doze de vaccin, avem tot ce ne trebuie, doar trebuie să ne vaccinăm şi în acelaşi timp am spus că trebuie să menţinem şi economia deschisă”. FLORIN CÎȚU, PREMIER

AUR și USR PLUS, vinovați

Pe de altă parte, Cîțu s-a folosit de situația epidemiologică pentru a-i ataca din nou pe cei de la USR PLUS, în special pentru că au votat moțiunea de cenzură alături de AUR, un partid antivaccinist.

„Vreau să avem din nou o discuție în coaliție după ce cei de la USR retrag moțiunea pe care o au cu AUR. Suntem în plină pandemie. Există un partid în România, AUR, care are o campanie antivcaccinistă. Mă uit la USR care nu spune nimic de această campanie, nu spun nimic de noii lor parteneri. Vreau să le spun tuturor celor care tac din gură și implict susțin acțiunile că sunt responsabili pentru ce se întâmplă astăzi în România. Dacă cineva tace și acceptă acțiunile celor de la AUR trebuie să înțeleagă că sunt responsabili. Cei de la AUR trebuie izolați. Vă aduc aminte când mergeau în spitale și făceau mitinguri în fața spitalelor. Cei care-i susțin tacit pentru că au nevoie de voturile lor, tranzacționează sănătatea românilor pentru voturile din Parlament, și ar trebui să înțeleagă că sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă”, a declarat Florin Cîțu.

Alt vinovat: Nicușor Dan

Nici Primăria Capitalei nu a fost scutită de acuze. Cîțu le-a cerut marți ministrului Sănătății și șefului DSU să facă o analiză a modului în care Primăria București s-a implicat cu spitalele din subordine în gestionarea valului 4. „Vreau mai multă implicare din partea Primăriei Capitalei cu spitalele din subordine. Vreau o analiză a modului în care spitalele subordonate Primăriei București s-au implicat, pentru că ele nu sunt în subordinea Ministerului Sănătății. Cred că mâine cel mai târziu ar trebui să avem o situație pentru București și un plan pentru cazul în care situația se înrăutățește”, a cerut Cîțu într-o videoconferință cu prefecții.

Cîțu și Iohannis învingeau pandemia în iunie-iulie

O serie de declarații criticabile au fost făcute însă chiar de președintele Iohannis și premierul Cîțu în iunie și iulie, când dădeau semnalul că pandemia a fost deja depășită.

În 24 iunie, președintele Klaus Iohannis prezenta campania de vaccinare ca pe un succes. „Campania a fost un succes, practic am oprit pandemia. Faptul că avem așa puține cazuri – nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare”, a spus președintele Klaus Iohannis, într-o conferință susținută la Bruxelles.

„Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia. Sunt sigur că şi Ministerul Sănătăţii este pregătit, deci nu ar trebui să fie nicio problemă, avem dozele de vaccin”, spunea Cîțu pe 26 iulie.

Tot în iulie, vicepremierul USR PLUS Dan Barna cerea restricții și accelerarea campaniei de vaccinare. Barna spunea că are încredere în eficiența unor măsurilor precum restricționarea accesului la mall în weekend pentru persoanele nevaccinate. Barna declara la Digi 24 că „nu e o chestiune de restricții pentru nevaccinați”, ci „e o chestiune de opţiune a comunităţii, pentru că nu există un drept al omului în a-i infecta pe ceilalţi”. Măsurile nu au fost acceptate de premier.

Citește și: Ministerul Sănătății achiziționează medicamente pentru formele grave de COVID-19

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă