15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăCiolacu insistă cu impozitarea progresivă. Analiștii nu o văd cu ochi buni

Ciolacu insistă cu impozitarea progresivă. Analiștii nu o văd cu ochi buni

Social-democrații exclud eliminarea facilităților fiscale acordate în prezent anumitor categorii profesionale. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, insistă pentru introducerea impozitării progresive și susține că trebuie să existe un echilibru între taxarea muncii și cea a capitalului.

,,În acest moment, clasa medie și cei cu venituri foarte mici duc tot greul societății românești. Venim și echilibrăm, totuși, acest lucru sau nu? Nu poţi să ții tot deficitul României pe cei care muncesc, nu poţi să nu stimulezi serviciile într-un stat și să mergi cu o taxă unică aberantă care nu există, de fapt. E 5%, 10%, 16%. Trebuie să vii cu un viitor pentru această țară, spune Marcel Ciolacu.

Profesorul de economie Cristian Păun spune că această măsură nu este loc bună.

,,La o cotă unică de 10%, impozitul plătit crește progresiv cu venitul: la un venit de 100 lei, plătești 10 lei; la unul de 1000 lei, plătești 100 lei și la unul de 10000 lei, plătești 1000 lei. Progresivitatea există și la cota unică și e una liniară. Adică, impozitul în cotă unică este deja progresiv.- La o cotă progresivă, progresivitatea liniară este înlocuită de una exponențialiă. Stabilită arbitrar, fără legătură cu sursa veniturilor, mai ales cele mari.

Cu împărțire arbitrară pe clase (de venit) și cu luptă de clasă. Aplicarea cotei progresive e complicată, greu de gestionat și cu mare stres pentru contribuabil. Mai ales cu sistemul fiscal de la noi, complet nereformat și anacronic. Inutil cu contribuabili care obțin venituri doar din salarii, majoritatea dintre ei.

Trecerea de la progresivitatea liniară la cea exponențială înseamnă creșteri de taxe. O măsură pro-ciclică ce ne va afunda în necaz și mai tare, în condițiile inflației aflată la un maxim istoric. E clar că deficitul e atât de mare încât inflația și taxele actuale nu îl mai pot acoperi. E clar că cei din guvernul dominat copios de socialiști nu vor renunța ușor la pomenile lor populiste. Un guvern care guvernează prin creșteri de taxe e un guvern slab. Care amână rezolvarea problemelor în viitor, de către alții. Care refuză reforma și ajustarea cheltuielilor, multe inutile. Este o poveste despre trecut, nu despre viitor.,, notează Cristian Păun pe pagina sa de Facebook.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă