15.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021

Bugetul alternativ al PSD: Deficit de 7,26% și creștere economică de 4%

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că formațiunea sa chiar invită Guvernul Cîțu să plagieze acest proiect de buget, pentru că soluțiile propuse ar fi în interesul românilor. În plus, Ciolacu a acuzat actualul Executiv că încă nu a publicat execuția bugetară pentru anterior.

Social-democratul arată că veniturile incluse în proiect sunt de peste 370 de miliarde.

„Ţinta principală a bugetului alternativ este de a veni cu venituri de 374 de miliarde din construcţia PIB-ului României. Astăzi mai este o premieră: pentru prima oară în ultimii 30 de ani, până pe data de 25 ianuarie, nu a fost publicată execuţia bugetară a anului anterior, pe 2020. Deja s-a depăşit legea cu două zile de către tandemul Cîţu – Orban. (…) Tandemul Cîţu – Orban şi-a propus în anul 2020 venituri de 360 de miliarde şi au realizat 322 de miliarde. Evident, prioritatea zero rămâne în acest an combaterea pandemiei şi a crizei sanitare provocate de virusul SARS-CoV-2. Este nevoie de vaccinare masivă, de testare masivă, de creşterea capacităţii de răspuns a sistemului medical”, a susţinut liderul PSD.

Potrivit acestuia, a doua ţintă majoră a bugetului alternativ al PSD o reprezintă relansarea economiei. „Spre deosebire de Cîţu şi ai lui, noi venim cu un buget de dezvoltare, nu cu un buget de îngheţare. (…) Intrăm cu un deficit din anul 2020 de 130 de miliarde lei. Este un deficit istoric. (…) Datoria publică a României în acest moment este 100 de miliarde de euro. În ultimul an şi 3 luni au reuşit o datorie publică a ultimilor 20 de ani adunaţi, până să vină acest tandem la guvernare. Trebuie să ieşim din cercul vicios al austerităţii în care ne afundă Cîţu şi ceilalţi membri ai Guvernului. (…) Calea corectă este calea dezvoltării”, a adăugat Marcel Ciolacu.

În plus, potrivit liderului PSD, proiectul nu propune creșteri de taxe sau introducerea unora noi, dar este „foarte important” ca taxele existente să fie plătite de toată lumea.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă