15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăȘtirile zileiPNL și PSD au încheiat o săptămână de negocieri pentru noul Executiv

PNL și PSD au încheiat o săptămână de negocieri pentru noul Executiv

Liberalii și social-democrații nu au terminat negocierile pentru viitorul program de guvernare, iar un punct important, de fapt cel mai important, este numele viitorului premier. Aparent, disensiunile sunt de ordin economic și financiar, însă jocul politic este mai complicat: cine ocupă Ministerul de Finanțe nu poate lua și Ministerul Justiției. Iar dacă se ajunge la consens pentru un premier prin rotație, nu e clar cine va începe prima etapă a guvernării.

Liberalii dar și social-democrații negociază o guvernare convenabilă în perspectiva alegerilor din 2024. Un an care va cuprinde nu doar alegeri parlamentare, ci și europarlamentare, locale și prezidențiale. Așa că miza guvernării este mare.

„Sunt divergențe referitor la modul cum vedem noi să administrăm o economie. Am arătat în ultimii doi ani de zile că se poate să ai și venituri bugetare mai mari fără să crești taxe și cu o redistribuție pe care o face piața. Așa credem că, fără intervenția statului, se pot redistribui resursele în economie, echitabil, eficient”, a declarat, ieri, premierul demis Florin Cîțu, înaintea rundei de negocieri.

PNL se vede pus în situația de a discuta multe măsuri care fuseseră propuse de Liviu Dragnea, în 2016, cum ar fi taxele de solidaritate și impozitul pe venitul global.

”Sper să nu vină cu naționalizarea pilonului II de pensii. Le-am atacat atunci. Ar fi culmea să le introducem azi. Nu pentru că există o barieră ideologică, ci pentru că ele nu funcționează”, a mai spus Cîțu.

Marcel Ciolacu vrea taxarea bogăției

Liderul PSD insistă cu renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, deși specialiștii și cei care au lucrat la acest proiect spun că demersul e impozibil de realizat, din moment ce a fost deja aprobat, chiar la București, de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Mai mult, Ciolacu insistă pentru unele măsuri considerate de mulți populiste, în viitorul program de guvernare.

Președintele social-democrat vrea taxe mai mari pentru cei bogați și beneficii pentru cei cu venituri reduse si medii.

”Cine deține vile impresionante cu piscină, cine își permite să aibă iaht și schimbă an de an limuzinele de lux nu va suferi prea tare din pricina creșterii cu câteva procente a impozitului”, mai spune Ciolacu.

Dacian Cioloș: Renegocierea PNRR „ar fi un pic penibilă”

Liderul USR, care a fost exclus, deocamdată, de la negocierile pentru formarea guvernului, a spus la Digi24 că renegocierea PNRR, așa cum dorește Marcel Ciolacu, ar fi ”o întoarcere la zero, o blocare a programului”. De asemenea, Cioloș a spus că dacă se ajunge totuși la această situație, ar fi ”un pic penibil” pentru Florin Cîțu să militeze pentru renegociere după ce a semnat PNRR.

„Eu le doresc succes. Să-l renegocieze. Pentru domnul Cîţu ar fi un pic penibil, pentru că e premierul care a semnat acel PNRR împreună cu preşedinta Comisiei”, a spus Dacian Cioloş la Digi24.

Cristian Diaconescu: Dispariția PMP este exclusă

Pe de altă parte, PNL ar urma să își întărească poziția pe scena politică printr-o alianță cu partidul înființat de Traian Băsescu, Partidul Mișcarea Populară (PMP). Pe culoarele Parlamentului s-a vorbit chiar de o fuziune sau absorbție a PMP de către PNL, însă actualul lider al acestui partid exclude aceste variante.

Potrivit lui Diaconescu, fuziunea nu este posibilă decât dacă este propusă și aprobată de către Consiliul Național al PMP.

Ludovic Orban dă „din casă”

Ludovic Orban a fost propus pentru excludere din PNL, ca urmare a atacurilor sale la adresa noului președinte liberal, Florin Cîțu, și a șefului statului, Klaus Iohannis. Invitat la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, fostul președinte al PNL a declarat că președintele Klaus Iohannis este principalul vinovat pentru „dezastrul de pe scena politică românească”

”Tot ce s-a întâmplat în România, după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, dar mai ales după 1 iunie 2021 se datorează dorinței lui Iohannis de a fi premier după anul 2024. (…) De ce a ales Iohannis PSD? În primul rând, pentru că a mai fost o dată în poziția asta, în 2009, în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Înțelegera a fost: Geoană președinte și Klaus Iohannis premier din partea PNL, deci nu e ceva nou”, a declarat Ludovic Orban la Prima TV.

Emanuel Neacsu
Emanuel Neacsu
Am scris pentru prima dată în presă la Ziarul Cotidianul, în 1996. Am fost șef pe secția politic la Gardianul. Am venit la România Liberă în 2007 și am lucrat un an la ediția online. Mi-am continuat cariera ca redactor Digi 24 (5 ani) și am revenit la România Liberă ca editor pe secția politic.
Cele mai citite

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...
Ultima oră
Pe aceeași temă