5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăCriza politicăPNL a înfrânt. Cere armistițiu politic înainte de luptă

PNL a înfrânt. Cere armistițiu politic înainte de luptă

La congresul PNL, de acum o lună, lui Florin Cîțu nici prin cap nu-i trecea de un armistițiu politic.
El și echipa câștigătoare au promis o guvernare liberală de cel puțin 8 ani. De atunci partidul trebuia să fie unit și puternic, criza se termina, iar PNL urma să ajungă cel mai mare partid din România.

După o lună de zile, Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, a rămas doar interimar la Palatul Victoria, iar președintele Iohannis a numit un alt premier, pe Nicolae Ciucă, pentru a forma guvernul.

„ La o lună de zile găștile din PNL se bat între ele, Cîțu face tot ce poate sa rămână la butoanele financiare, în continuare habar nu are cum functioneaza un partid, iar pe la guvern trece din ce în ce mai puțin. Zilnic stă în curtea PNL și repetă un punctaj – responsabilitate, români, guvern minoritar.”, scrie pe Facebook jurnalista Oana Stănciulescu.

Ciucă cere armistițiu politic prin scrisoarea deschisă de marți

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a transmis, marţi, o scrisoare deschisă prin care solicită partidelor parlamentare să-i dea şansa de a pune în practică “un program pentru depăşirea perioadei critice în care se află ţara”, propunând un “armistiţiu politic” în acest sens.

“Stimaţi lideri politici, stimaţi parlamentari şi membri de partid, România este azi într-o situaţie grea din punct de vedere medical şi politic.

Situaţia legată de creşterea preţurilor la energie electrică, gaze şi alimente, precum şi implementarea PNRR ne îndeamnă la cumpătare politică şi responsabilitate.

Epidemia COVID-19 continuă să afecteze puternic ţara noastră. Sute de vieţi de români se pierd în fiecare zi din această cauză, mii de oameni se îmbolnăvesc zilnic şi suferă.

Creşterea preţurilor la energie reprezintă o provocare internaţională, dar care are efecte serioase şi asupra românilor. ”, afirmă premierul desemnat în propunerea de armistițiu.

Nicolae Ciucă e într-un impas major.

„De trei săptămâni ţara noastră funcţionează cu un guvern interimar, iar o primă tentativă de rezolvare a crizei în care ne aflăm a eşuat săptămâna trecută.

A doua încercare, a cărei responsabilitate mi-a fost încredinţată în urmă cu cinci zile, se loveşte, din păcate, de un blocaj sever”, transmite premierul desemnat în scrisoarea deschisă.

La doar câteva ore de la anunțarea acestui demers, PNL s-a întâlnit marți seara, în taină, la Vila Lac cu o delegație a PSD.

Liberalii și social-democrații au încercat să negocieze timp de o oră susținerea unui guvern, conform unor surse politice citate de g4Media.ro.

PSD își dorește intrarea asumată la guvernare cu miniștrii PSD în cabinetul Ciucă. De partea cealaltă, liberalii vor în continuare un guvern minoritar cu susținerea PSD în Parlament. Negocierile au eșuat.

“PSD vrea să intre la guvernare, în prima linie cu lideri, în șapte ministere. PNL nu poate accepta intrarea PSD. Cum putem explica asta electoratului?”, au explicat surse liberale pentru HotNews.ro.

“Liberalii doresc să fie susținuți de noi din Parlament, adică minoritar… așa se gândesc ei. Intrarea PSD la guvernare este răul cel mai mic în acest moment”, au declarat surse social-democrate pentru HotNews.ro.

USR, prin Dacian Cioloș, a transmis, marţi, un răspuns la scrisoarea deschisă adresată de premierul desemnat Nicolae Ciucă. România are nevoie de o majoritate parlamentară, nu de un armistiţiu politic, menţionând că este posibil ca USR să facă parte dintr-un guvern de coaliţie condus de Ciucă.

Victoria „echipei câștigătoare”, susținută de Iohannis, s-a dovedit a fi amară pentru PNL și dezastruoasă pentru România. Nici înfrângerea celorlalți nu aduce la orizont vreo soluție.

Armistițiul cerut de PNL este mai mult o capitulare, înainte de a începe războiul promis toată vara, înaintea congresului din 25 septembrie, pentru o Românie Liberală, modernă, prosperă și europeană.

Ciucă ar fi bătut palma cu PSD și a cedat 8 ministere. Negocierile s-au purtat fără Florin Cîțu. Marcel Ciolacu ar urma să fie șeful Camerei Deputaților.

La Finanțe ar urma să fe numit Eugen Teodorovici, la Sănătate – Alexandru Rafila, Florian Bodog sau Adrian Streinu Cercel, la Transporturi – Sorin Grindeanu, Dezvoltare – Vasile Dîncu, iar la Interne – Gabriela Firea, conform unor surse Realitatea Plus.

Dacă așa este, un lucru este cert: „Echipa câștigătoare” a obținut o Victorie à la Pirus!

Armistițiul politic e bomboana de pe coliva congresului PNL din 25 septembrie 2021.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă